Windows 2000 ideell for skrivebordet

Selv om mesteparten av nyhetene om Windows 2000 har dreid seg om serverfunksjonalitet, vil kanskje de fleste ha mest glede av klientutgaven - Windows 2000 Professional.

Selv om mesteparten av nyhetene om Windows 2000 har dreid seg om serverfunksjonalitet, vil kanskje de fleste ha mest glede av klientutgaven - Windows 2000 Professional.

I det store og hele har det vært litt stille rundt klientutgaven av Microsofts nye operativsystem, Windows 2000 Professional. digi.no har testet operativsystemet i omtrent en måned og er positivt overrasket. Vi har jo brukt Windows i en årrekke og vet at tidligere utgaver av Windows på klientsiden ikke alltid har vært å stole på.

Det som gleder aller mest er selvsagt stabiliteten. I løpet av perioden vi har testet operativsystemet, har det bare krasjet én eneste gang. Det skyldtes et gammelt og "råttent" DOS-spill. Windows 2000 støtter jo i utgangspunktet ikke slike programmer, vi måtte bare prøve.

En faktor som må understrekes er at testmaskinen vår egentlig var en smule underdimensjonert i forhold til Microsofts opplysninger om minimumskrav. Pentium 120 og 40 MB minne er tross alt lavere enn Pentium 133 og 64 MB minne som Microsoft sier at kreves. Likevel opplevde vi at systemet gikk raskere enn med Windows 98 SE, spesielt når vi brukte mange applikasjoner.


Vi prøvde også å installere Windows 2000 på en splitter ny PC med langt bedre ytelsesmuligheter. Dessverre hadde Matrox på det tidspunktet ennå ikke laget en skikkelig Windows 2000-drivere til Matrox Millennium G400-kortet i maskinen, så dette forsøket ga vi opp. Testen med den lille maskinen viste uansett at operativsystemet utnytter ressursene bedre enn Windows 98 SE. Vi har dessverre ikke fått testet hvordan Windows NT 4.0 oppfører seg på denne maskinen.

Nyhetene i forhold til Microsofts eldre operativsystemer for PC-er er mange. For selv om Windows 2000 på mange måter smelter Windows 98 og Windows NT sammen, ikke minst fordi alle funksjonene i brukergrensesnittet til Windows 98 nå også finnes for profesjonelle brukere. Men også teknologier som DirectX 7, bedre Plug and Play, støtte for USB, DVD, IEEE 1394 (Firewire) og bruk av flere skjermer gjør operativsystemet langt mer allsidig enn Windows NT. Windows 2000 kan også lese disker med Windows 98 sitt filsystem, FAT32. EFS, et krypterende filsystem, gjør at harddisken i utgangspunktet ikke lar seg avlese uten at brukeren har det korrekte passordet.

En svært nyttig egenskap er Windows 2000s evne til å rydde opp i rotet brukeren lager. Det vil si, hvis brukeren sletter, flytter,døper om eller skader en systemfil, vil systemet automatisk gjenopprette filen i sin opprinnelige stand. Sletter brukeren en fil som hører til en applikasjon som er blitt installert ved hjelp av et godt installasjonsprogram, vil systemet reinstallere filen første gang det er bruk for den, for eksempel når brukeren ønsker å åpne et tilknyttet dokument.

En annen egenskap er at operativsystemet ikke må startes på nytt så ofte. Selv om du for eksempel skifter IP-adresse, kan du fortsette å arbeide på maskinen uten å måtte starte på nytt.

Installasjonen av Windows 2000 kan gjøres enten som en oppdatering fra et tidligere operativsystem (Windows 95/98, Windows NT 3.51 eller 4.0 Workstation), eller som en helt ny installasjon. Vi startet med en helt ny tom disk og vil anbefale de som har muligheten til dette. Selv om Windows har blitt flinkere til å holde orden på filer og installert programvare de siste årene, blir det gjerne liggende igjen en hel del filer på harddisken som aldri vil bli brukt. Da er det vel så greit å fjerne alt med en gang og kun installere det som er nødvendig.

For å installere Windows 2000 til en tom harddisk, må du enten ha en oppstart-bar (bootable) CD-ROM-spiller eller et sett med oppstartsdisketter. Disse diskettene følger ikke med i installasjonspakken, så du må lage dem selv. Utpakkingsprogramvare finnes på den medfølgende CD-ROM-platen.

Før du starter installasjonen må du sjekke om CD-ROM-spilleren din er knyttet til en SCSI-buss. Hvis dette er tilfelle, må du selv finne passende drivere til denne, slik at spilleren blir tilgjengelig før selve operativsystem-installasjonen tar fatt. Installasjonsprogramvaren ber om disse driverne underveis. Har du derimot en CD-ROM-spiller av typen ATAPI/IDE, trenger du normalt ikke tenke på drivere. Deretter blir du spurt om hvilken partisjon du ønsker å installere Windows 2000 på. Du kan velge om partisjonen skal være basert på FAT32 eller NTFS. Begge har sine fordeler, men NTFS er nok det naturlige valget for det fleste, blant annet på grunn av støtte for tilgangskontroll. Den eneste virkelige årsaken til å benyttet FAT32 er hvis du må å ha tilgang til partisjonen fra for eksempel Windows 95/98 eller DOS.

Deretter går installasjonen normalt rimelig smertefritt. Mot slutten blir du spurt om navnet og domenet til maskinen, men utover dette installerer operativsystemet stort sett seg selv. Installasjonsprogrammet oppdaget alle maskinvareenhetene uten problem av noe slag. Men det skulle kanskje bare mangle, alle enhetene er gamle travere.

Windows 2000 gir brukerne en hel masse konfigureringsmuligheter. Grensesnittene er blitt betydelig forbedret siden Windows NT, ikke minst på maskinvaresiden hvor grensesnittet nå er en utvidet utgave av det man finner i Windows 95/98. Den eneste ulempen med alle mulighetene er selvsagt at brukeren blir så forvirret at han gir opp. Det nok kanskje operativsystemets største svakhet, men er ikke et problem for andre enn de som må installere og vedlikeholde operativsystemet selv. I kontorlandskaper med lokalnett vil administratoren fra et sentralt punkt i nettverket kunne sørge for at ikke mer informasjon og flere muligheter enn nødvendig blir tilgjengelige for de enkelte brukerne.


Egentlig er det ikke så mye mer å si om grensesnittet til Windows 2000. Det er lett gjenkjennelig for alle som har brukt nyere utgaver av Windows og det har all den funksjonalitet som etter hvert har blitt en vane for Windows 98-brukere. De fleste nyhetene i Windows 2000 ligger som kjent under skallet og det ser ut til å fungere veldig bra - i hvert fall i vår relativt enkle test. Best av alt er stabiliteten, vi har savnet et Windows-operativsystem som kombinerer stort sett all mulig funksjonalitet med at det ikke krasjer annenhver dag.

Og det gjør ikke Windows 2000. Blant annet Linux-miljøet skal jobbe hardt for å komme opp med et produkt som er like brukervennlig. Linux' største fordel har alltid vært stabiliteten. Nå kan den langt på vei være innhentet.

Til tross for alle disse fordelen, Windows 2000 er nok ikke spesielt egnet for hjemmebrukere. Støtten for spill er langt bedre enn i Windows NT (på grunn av oppdatert Direct X, men Microsoft fokuserer ikke på hjemmebrukere med dette operativsystemet. Dermed vil Windows 2000-brukerne kunne bli hengende etter når det gjelder kommende spillteknologier. Windows Mi som kommer i juni vil sannsynligvis være et bedre valg for hjemmebrukerne, selv om også dette operativsystemet vil være basert på MS-DOS.

Til toppen