BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Windows 7 får 10,7 tommersgrense

Microsoft flytter skillet mellom netbook og notebook.

27. mai 2009 - 13:00

Microsoft vil selv ikke bekrefte det, men flere velinformerte og vanligvis pålitelige kilder påstår nå hardnakket at Microsoft vil sette prisgrensen for netbook til 10,7 tommers skjermstørrelse.

Årsaken skal i følge kildene være at Microsoft ønsker til å bidra til at netbook-markedet ikke «kannibaliserer» det ordinære laptop-markedet. Slik kan man holde prisen på bærbare PC-er med mindre enn 10,7 tommers skjerm tilstrekkelig lav til at det blir avstand til såkalte notebooks: Små, lette bærbare som i motsetning til netbooks er fullblods PCer.

Dette skillet står i fare for å bli utvisket med introduksjonen av Windows 7, frykter blant andre HP, Acer, Asus og Lenovo - som alle har hatt uventet stor suksess sine aller minste bærbare. Det kommende operativsystemet fra Microsoft skal i hvert fall teoretisk kjøre like bra på en Atom-prosessor eller tilsvarende som på en ordinær prosessor ment for større, bærbare maskiner. Dermed blir det vanskeligere å få øye på forskjellen mellom en netbook og en notebook enn tilfellet er i dag.

Nettstedet techarp.com hevder at Microsoft ser for seg tre kategorier på sin såkalte SKU (Stock Keeping Unit)-skala, som nå omfatter Windows 7 Starter Edition, Windows 7 Starter for Small Notebook PC og Windows 7 Home Basic For Small Notebook PCs. den siste kategorien gjøres bare gjeldende for Kina, mens de to andre altså markerer skillet mellom «barebones»-utgaven for netbooks og det ordinære lettvekterversjonen for notebooks.

Det er ikke første gang Microsoft lar skjermstørrelsen avgjøre prisen. Windows XP - som i dag ligger på brorparten av verdens netbook-modeller - har en grense på 12,1 tommer før man må betale ordinær pris.

Ifølge Techarp.com har Microsoft også endret andre kriterier i forhold til XP-modellen. Blant annet skal selskapet nåoperere med en grense på 250 GB harddiskstørrelse for Windows 7 mot 160GB for XP. Når det gjelder prosessorhastighet er grensen utvidet fra 1 til 2 GHz.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.