- Windows 7 får 10,7 tommersgrense

Microsoft flytter skillet mellom netbook og notebook.

- Windows 7 får 10,7 tommersgrense

Microsoft flytter skillet mellom netbook og notebook.

Microsoft vil selv ikke bekrefte det, men flere velinformerte og vanligvis pålitelige kilder påstår nå hardnakket at Microsoft vil sette prisgrensen for netbook til 10,7 tommers skjermstørrelse.

Årsaken skal i følge kildene være at Microsoft ønsker til å bidra til at netbook-markedet ikke «kannibaliserer» det ordinære laptop-markedet. Slik kan man holde prisen på bærbare PC-er med mindre enn 10,7 tommers skjerm tilstrekkelig lav til at det blir avstand til såkalte notebooks: Små, lette bærbare som i motsetning til netbooks er fullblods PCer.

Dette skillet står i fare for å bli utvisket med introduksjonen av Windows 7, frykter blant andre HP, Acer, Asus og Lenovo - som alle har hatt uventet stor suksess sine aller minste bærbare. Det kommende operativsystemet fra Microsoft skal i hvert fall teoretisk kjøre like bra på en Atom-prosessor eller tilsvarende som på en ordinær prosessor ment for større, bærbare maskiner. Dermed blir det vanskeligere å få øye på forskjellen mellom en netbook og en notebook enn tilfellet er i dag.

Nettstedet techarp.com hevder at Microsoft ser for seg tre kategorier på sin såkalte SKU (Stock Keeping Unit)-skala, som nå omfatter Windows 7 Starter Edition, Windows 7 Starter for Small Notebook PC og Windows 7 Home Basic For Small Notebook PCs. den siste kategorien gjøres bare gjeldende for Kina, mens de to andre altså markerer skillet mellom «barebones»-utgaven for netbooks og det ordinære lettvekterversjonen for notebooks.

Det er ikke første gang Microsoft lar skjermstørrelsen avgjøre prisen. Windows XP - som i dag ligger på brorparten av verdens netbook-modeller - har en grense på 12,1 tommer før man må betale ordinær pris.

Ifølge Techarp.com har Microsoft også endret andre kriterier i forhold til XP-modellen. Blant annet skal selskapet nåoperere med en grense på 250 GB harddiskstørrelse for Windows 7 mot 160GB for XP. Når det gjelder prosessorhastighet er grensen utvidet fra 1 til 2 GHz.

Til toppen