Windows 7 kan lastes ned i dag

Første større feil er allerede oppdaget.

Windows 7 kan lastes ned i dag
chkdsk krever mye minne i Windows 7. Bilde:

Selv om det offisielt først er i dag at Windows 7 gjøres tilgjengelig for en større gruppe mennesker, er det allerede flere som allerede har testet lanseringsversjonen noen dager. En gjennomgang hvor også ytelsen sammenlignes med Windows Vista og XP, har for lengst blitt lagt ut her.

Nyere er meldingene om en feil som enkelte mener er en «showstopper» for hele lanseringen, mens de fleste nok vurderer som mindre alvorlig.

Det dreier seg om tilfeller hvor en prosess i Windows 7 rett og slett forsyner seg med alt tilgjengelig minne, noe som kan føre til at systemet krasjer med «Blue Screen of Death» når alt minnet er brukt opp. Men det skjer ikke alltid.

Prosessen er det velkjente chkdsk, som ser etter og retter feil i harddiskpartisjonene til systemet. Problemet oppstår typisk dersom man manuelt starter chkdsk med parameteren «/r» på en annen partisjon enn den operativsystemet er installert på.

Dersom chkdsk startes fra Windows Explorer (Utforsker) i stedet for fra kommandolinjen, vil denne explorer-prosessen bli kreditert den store mengden minne.

Det er likevel uklart om dette er et problem som skyldes Windows 7 alene eller om det involverer visse drivere. En skribent for Infoworld har testet dette på en VMWare-installasjon, og der steg minnebruken til 90 prosent av det tilgjengelige, men det krasjet ikke.

chkdsk krever mye minne i Windows 7.
chkdsk krever mye minne i Windows 7.

I en kommentar skriver Windows-sjef i Microsoft, Steven Sinofsky, at selskapet på tirsdag hadde stresstestet 40 maskiner uten å oppleve noe krasj. Han skriver videre at chkdsk nå er designet for å bruke mer minne enn tidligere for å kunne gjøre jobben raskere, men at det skal alltid la det være igjen minst 50 megabyte med fysisk minne.

Mye tyder derfor på at de som opplever at systemet krasjer på grunn av dette, også påvirkes av andre faktorer enn den økte minnebruken til chkdsk alene. Likevel må man forvente at Microsoft ser nærmere på dette og løser problemet, som tydelig eksisterer hos noen. Men siden chkdsk ikke er en kommando som de fleste benytter daglig, kan man vanskelig se for seg at problemet skal stoppe utgivelsen av Windows 7.

Dermed vil Windows 7 med all sannsynlighet bli gjort tilgjengelig for nedlasting senere i dag for dem som abonnerer på blant annet MSDN, Technet eller Microsoft Connect. De som kan benytte seg at tilbudet først, er trolig personer med tilgang til MSDNAA (Microsoft Developer Network Academic Alliance), som ifølge visse, tilsynelatende offisielle meldinger på Facebook, skulle legge ut operativsystemet etter at datoen skifter til den 6. august NZST (New Zealand Standard Time).

NZST ligger ti timer foran CEST (Central European Summer Time), som benyttes i blant annet Norge om sommeren. Dette betyr trolig at mange allerede kan laste ned operativsystemet.

Microsoft følger vanligvis Pacific Time Zone (PST), som ligger ni timer bak CEST. Det betyr trolig at Windows 7 blir tilgjengelig for nedlasting fra MSDN, Technet og Connect først i ettermiddag eller kveld.

    Les også: