Windows 7 kommer i seks varianter

Men Microsoft vil fokusere kun på to.

Windows 7 kommer i seks varianter

Men Microsoft vil fokusere kun på to.

Mange mener at det store utvalget av Windows Vista-versjoner har bidratt mer til forvirring enn til nytte for kundene. Microsoft har aldri sagt seg enige i det, men nå virker det som at selskapet moderer seg noe i forbindelse med Windows 7.

I et intervju med Cnet.com sier Bill Veghte, senior visepresident i Microsoft, at selskapet vil fokusere kun på to versjoner av Windows 7. Microsoft forventer at 80 prosent av kundene vil kjøpe Home Premium- eller Professional-utgavene.

Det betyr ikke at det bare er disse som vil bli tilbudt. I alt skal det leveres minst seks versjoner av Windows 7, inkludert Starter, Home Basic, Home Premium, Professional og Ultimate. Det skriver Microsoft i en pressemelding. Men Starter og Home Basic-versjonene vil kun bli solgt i underutviklede markeder i raskt vekst, slik som Brasil, Russland, Kina og India, hvor det er vanskeligere å selge programvare til normal pris. Men det antydes også at Starter og Home Basic-versjonene vil kunne tilbys i mini-pc-er eller netbooks.

Disse versjonene vil til gjengjeld ha klare begrensninger og mangle funksjonalitet som Aero-grensesnittet, DVD-avspilling og Windows Media Center. Denne funksjonaliteten skal nå være på plass i Professional-utgaven. Vista Business har blitt kritisert fordi den mangler funksjonalitet som finnes i den billigere Home Premium-utgaven.

I tillegg kommer Enterprise-versjonen som fortsatt vil bli tilbudt volumlisenskunder.

Ultimate-versjonen vil tilby alt det de øvrige produktene gjør, både den forbrukerrettede funksjonaliteten og den bedriftsrettede funksjonaliteten.

Det skal også være enklere å oppgradere fra en versjon til en annen med Windows 7. I praksis vil alle versjonene av Windows 7 bestå av den samme koden. Men funksjonaliteten låses opp gjennom ved å benytte en annen produktnøkkel.

Microsoft har foreløpig ikke offentliggjort hva de ulike versjonene av Windows 7 vil koste.

Til toppen