BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 7 og 8.1 støtter ikke nye prosessorer

Selv Intels Skylake kan være et problem.

Ifølge Microsoft er Windows 10 den eneste Windows-versjonen som vil kunne brukes sammen med kommende prosessorgenerasjoner. Til en viss grad gjelder dette også Skylake-prosessorfamilien til Intel.
Ifølge Microsoft er Windows 10 den eneste Windows-versjonen som vil kunne brukes sammen med kommende prosessorgenerasjoner. Til en viss grad gjelder dette også Skylake-prosessorfamilien til Intel. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. jan. 2016 - 09:40

Selv om Microsoft kommer til å støtte Windows 7 og 8.1 i mange år ennå, så gjør selskapet det stadig mer klart at det ønsker at alle kundene skal ta i bruk Windows 10 i stedet, så raskt som mulig.

Det hittil siste signalet om dette kom i slutten av forrige uke, da selskapet kunngjorde at de eldre Windows-utgaven ikke har noen framtid på ny og kommende maskinvare. Windows 7 og 8.1 vil rett og slett ikke kunne kjøres på systemer basert på de nyeste prosessorene.

Skylake først

Et første, konkret eksempel på hva som er i vente, er Intels nyeste prosessorfamilie, Skylake. I utgangspunktet er Windows 10 den eneste Windows-versjonen som kan kjøres på slike systemer.

Men det finnes noen unntak. Microsoft har gitt amerikanske PC World en kort liste over Skylake-baserte pc-er som i en begrenset periode også vil kunne kjøre Windows 7 og 8.1. Kun produkter fra Dell, HP og Lenovo er med på denne listen.

Innen den 17. juli 2017, altså om 18 måneder, bør også disse pc-ene oppgraderes til Windows 10, for etter dette vil Microsoft kun gjøre de aller mest kritiske sikkerhetsoppdateringene til Windows 7 og 8.1 tilgjengelig for disse Skylake-maskinene.

Dette gjelder dog bare dersom oppdateringene ikke utgjør en risiko for påliteligheten eller kompatibiliteten til Windows 7 eller 8.1 på andre enheter med eldre maskinvare enn Skylake.

Denne begrensede perioden tilbys utelukkende for å tilby bedrifter muligheten til å ta i bruk Skylake-baserte maskiner, samtidig som at de gis litt tid til å rulle ut Windows 10 i virksomheten.

Må emuleres

Det som omtales som den viktigste årsakene til dette, er at mye moderne maskinvare har blitt utviklet lenge etter at i alle fall Windows 7 ble utgitt. I stedet for å endre Windows 7, slik at operativsystemet kan støtte den nye maskinvaren direkte, løses dette i enhetsdrivere og fastvare. Der blir emuleres de «forventningene» Windows 7 har til slik som avbruddsprosessering, busstøtte og tilstander for strømstyring.  

Men dette vil altså bare være tilgjengelig for dagens maskinvare. Kommende prosessorer og systembrikker, som Intels «Kaby Lake», Qualcomms «8996» og AMDs «Bristol Ridge», vil i praksis ikke kunne brukes sammen med noen annen Windows-versjonen enn Windows 10.

Systembrikker

Tidligere har det sjelden vært prosessorbrikken som har satt en stopper for å kjøre eldre operativsystemer på en moderne pc. Men moderne «prosessorer» er sjelden rene CPU-er lenger, men omtales i stedet som systembrikker (SoC), hvor langt mer funksjonalitet enn bare CPU-en er innebygd.

Dette kan inkludere for eksempel grafikkprosessor, nettverks- og lagringskontrollere, sensorkontrollere og utvidet sikkerhetsfunksjonalitet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.