Windows 7 støtter gjenoppstått teknologi

Skal utnytte de nyeste Intel-prosessorene bedre.

Windows 7 støtter gjenoppstått teknologi

Skal utnytte de nyeste Intel-prosessorene bedre.

Microsoft har lenge lovet at Windows 7 skal ha inkludere forbedre støtte for prosessorer med flere kjerner. I forrige uke ble det også klart at operativsystemet skal støtte hyper-threading-teknologien til Intel.

Hyper-threading er en teknologi som skal forbedre mulighetene for parallellprosessering i prosessorene. Den gjør det mulig for en kjerne å kjøre flere tråder på en gang. Hver kjerne framstår som to virtuelle kjerner for operativsystemet.

Hyper-threading ble tatt i bruk på et tidspunkt da Intels prosessorer ikke hadde mer enn én kjerne. Selskapet sluttet å bruke teknologien da flerkjernede prosessorer ble vanlige, men har videreutviklet den og tatt den i bruk i de nye Core i7-prosessorene.

Det var i et foredrag til under forrige ukes Tech-Ed-konferanse i Los Angeles at Microsofts sjef for Windows-virksomheten, Bill Veghte, kunngjorde at selskapets har samarbeidet med Intel om å bygge inn funksjonalitet i Windows 7s ressursfordeler og i systemkjernen som skal kunne ta fullt utbygge av mulighetene hyper-threading-funksjonaliteten i Core i7-prosessorene tilbyr.

Et annet eksempel på hvordan Windows 7 i større grad skal utnytte prosessorer med flere kjerner, er knyttet til Graphics Device Interface (GDI). I blant annet Windows Vista tillater GDI bare at én applikasjon om gangen opprettholde en systemvid global lås. Dette betyr at kun denne applikasjonen kan gjøre endringer på skjermen. I mellomtiden må andre applikasjoner vente. Dersom applikasjonen som holder låsen av en eller annen grunn blir forsinket med å frigi låsen, kan ventetiden for de andre applikasjonene ble lang.

Det er i Windows 7 blitt gjort endringer i hvordan dette fungerer, slik at renderingytelsen forbedres når flere samtidige GDI-applikasjoner kjøres på flerkjernede prosessorer. Systemer med flere kjerne åpner for at mer enn én applikasjon om gangen kan utføre rendering samtidig.

Mer om dette er beskrevet i dette blogginnlegget.

Til toppen