UTVIKLING

Windows 8.1 er ferdig

Likevel er mange utviklere forbannet.

Microsoft sier at selskapet har lyttet til kundene når det har utviklet Windows 8.1. Det gjenstår å se om endringene som oppdateringen bringer med seg, vil dempe noe av kritikken mot det todelte operativsystemet.
Microsoft sier at selskapet har lyttet til kundene når det har utviklet Windows 8.1. Det gjenstår å se om endringene som oppdateringen bringer med seg, vil dempe noe av kritikken mot det todelte operativsystemet. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. aug. 2013 - 10:02

Microsoft kunngjorde i går at den første store oppdateringen til Windows 8 (og RT), som kalles for Windows 8.1 (RT 8.1), nå er ferdig utviklet (RTM - Release To Manufacturing) og gjort tilgjengelig for Microsofts pc-partnere. Microsoft har dermed holdt tidsplanen selskapet kunngjorde tidligere i sommer.

Microsoft kaller Windows 8.1 for en betydelig oppdatering, som bygger på et omfattende samarbeid mellom selskapets ulike produktavdelinger. Men selskapet skal også ha involvert eksterne maskinvarepartnere i større grad enn det som tidligere har vært tilfellet.

Likevel er ikke alle fornøyd. For i Microsofts kunngjøring gjøres det klart at ingen av selskapets kunder vil få tilgang til Windows 8.1 tidligere enn andre, noe som har vært vanlig tidligere. Ofte har både kunder med volumlisens, samt utviklere med TechNet- eller MSDN-abonnement, fått tilgang bare dager etter RTM-utgivelsene. Nå vil alle få tilgang den 18. oktober i år.

Spesielt utviklerne uttrykker nå misnøye over dette. For mange av disse er det viktig å få tidlig tilgang til både nyheter i operativsystemet og utviklingsverktøy, slik at applikasjoner kan være klare til å ta i bruk dette allerede i det øyeblikk Windows-nyhetene gjøres tilgjengelige for vanlige brukere. Når de nå ikke får tilgang til Windows 8.1 før alle andre, må utviklerne også i tiden framover nøye seg med å bruke Preview-utgaver av både Windows 8.1 og Visual Studio 2013.

Dette har gjort mange utviklere forbannet.

– Så det er meningen at utviklere bruker tiden sin på å utvikle i 8.1 Preview, og så gjøre alt på nytt når den endelige utgaven gis ut. Dersom den endelige 8.1-versjonen er ferdig nok for maskinvareleverandører, er den helt klart ferdig nok for applikasjonsutviklere. Hva er poenget med å betale masse penger for MSDN når alle vil få den den samme dagen?, spør en person som kaller seg for «ZackRice», i en kommentar til en utviklerrettet kunngjøring fra Microsoft.

– I en verden befolket med rose enhjørninger og alvestøv, ville rådene i dette innlegget være tilstrekkelige. Derimot lever vi i den virkelige verden, sist gang jeg kikket ut av vinduet. I den virkelige verden må utviklere ha tilgang til RTM-koden før GA (General Availability). Det faktum at Microsoft ikke lenger ser ut til å forstå dette, skremmer meg virkelig, skriver «brianjsw».

Microsofts forklaring på den nye ordningen, er nettopp det tette samarbeidet med maskinvareleverandørene. Microsoft planlegger å gi Windows 8.1 en siste finpuss basert på tilbakemeldinger selskapet får fra maskinvareleverandørene i ukene som kommer.

Langt fra alle kjøper dette argumentet. Flere mener at de mindre endringene en slik finpuss vil innebære, vil kunne rulles ut via oppdateringer i Windows Update.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.