BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 8.1 er her

Nå kan du laste ned første «servicepakke» til Windows 8.

Det er litt uklart hvorfor Windows 8.1-oppdateringer er merket med "Preview" i Windows Store. For alt annet tyder på at det er fullversjonen som nå er tilgjengelig.
Det er litt uklart hvorfor Windows 8.1-oppdateringer er merket med "Preview" i Windows Store. For alt annet tyder på at det er fullversjonen som nå er tilgjengelig. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. okt. 2013 - 13:54

Windows 8.1 ble i dag, omtrent klokken 13, gjort tilgjengelig for nedlasting via Windows Store, den integrerte markedsplassen i Windows 8. Oppdateringen ser ut til å være godt synlig på forsidebildet til markedsplassen. Microsoft har nå publisert detaljer om hvordan oppgraderingen kan gjøres.

Windows 8.1 er på de fleste måter det samme som det Microsoft tidligere kalte for en servicepakke. Den inneholder en rekke større og mindre forbedringer som selskapet har lagt til etter at Windows 8 har vært allment tilgjengelig i snart et år, sammen med tidligere oppdateringer. Men Windows 8.1 vil også selges som et separat produkt.

Under Build-konferansen i sommer sa Microsoft-sjef Steve Ballmer at selskapet har lyttet til brukerne og gjort justeringer basert på tilbakemeldingene det har fått. En gjennomgang av noen av disse endringene finnes i denne artikkelen.

En kort oppsummering likevel:

Søkefunksjonen er nå utvidet med SmartSearch, slik at man kan søke både lokalt og på nettet på en gang. Man bør da være klar over at søkeord som brukes lokalt, også blir sendt til Microsoft.

Startskjermen har blitt mer fleksibel med støtte for fliser i flere størrelsen enn tidligere. Dessuten støttes bakgrunnsbilder og flere fargevalg. Avhengig av skjermoppløsning vil det nå være mulig å se opptil fire Modern UI-apper på en gang.

Windows Store skal være redesignet og støtter nå installasjon på tvers av flere Windows 8.1. Det loves bedre integrasjon med lagringstjenesten Skydrive. Internet Explorer 11 følger med.

Dessuten er Windows 8.1-skrivebordet utstyrt med en synlig startknapp i stedet for bare et følsom hjørne. Den tradisjonelle startmenyen har derimot ikke blitt introdusert på nytt. I alle fall ikke uten tilleggsprogramvare.

Nytt er det også at man ikke lenger behøver tilleggsprogramvare for å unngå å ta omveien via startskjermen, når det er skrivebordet man faktisk pleier å bruke.

Om Windows 8.1 vil redusere kritikken mot Microsofts nyeste operativsystem, gjenstår å se. Mens Windows 7 i stor grad ble god mottatt, har langt fra alle vært like fornøyde med endringene som Modern UI har introdusert i Windows 8. Men bortsett fra Modern UI, som også har sine tilhengere, er det lite som har blitt kritisert i Windows. Og Modern UI kan man i temmelig stor grad unngå, dersom man ønsker det.

Et unntak er dog når man skal laste ned Windows 8.1-oppdateringen. Mens servicepakkene alltid har blitt gjort tilgjengelige via Windows Update, sammen med alle andre Windows-oppdateringer, blir altså denne siste oppdateringen, som er noe gigabyte stor, distribuert via Windows Store.

Fra og med i morgen vil Windows 8.1 også være tilgjengelig på nye enheter og som i butikkhyllene som separat produkt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.