BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 8 booter på et blunk

Microsoft med helt ny oppstartsmodus.

9. sep. 2011 - 10:15

Windows 8 starter betydelig raskere enn sin forgjenger. Det blir også færre påkrevde omstarter enn før.

Det er essensen i et nok et innlegg fra Windows-direktør Steven Sinofsky. Den siste tiden har han porsjonert ut nyheter om det kommende operativsystemet på bloggen Building Windows 8.

Nå handler det om oppstartstid, og en ny tilnærming Microsoft omtaler som «fast startup mode».

I et videoklipp (se lenger ned) viser de hvordan operativsystemet er klart til bruk, bare et par sekunder etter en kaldstart.

Batteriet tas ut og settes tilbake i maskinen i forkant av demonstrasjonen som bevis. Likevel dreier det seg om en form for dvalemodus («hibernation»).

- Nøkkelen er at vi stenger ned brukerøkten, men i stedet for å stenge kjerne-sesjonen legger vi den i dvale, forklarer Sinofsky.

Sammenlignet med full dvalemodus, og slik det eksempelvis fungerer i Windows 7, er behovet for mellomlagring mye mindre med den nye tilnærmingen.

Dvaleprosessen i Windows lagrer typisk systemtilstand og innhold i minnet i fila hiberfil.sys, og leser dette tilbake når maskinen vekkes til live igjen, forklarer han.

Hybridteknikken skal gi en betydelig tidsgevinst. Ifølge tester utført av Microsoft vil maskinen starte mellom 30 til 70 prosent raskere enn før. Selv om det er mest å hente ved bruk av SSD-enhet, skal også harddisk-baserte systemer dra nytte av dette.

- Det er viktig å påpeke at fast startup fremdeles iverksetter drivere, men vi foretar ikke en full plug & play-opptelling av alle drivere. De som foretrekker en kaldstart for å «friske opp» drivere og enheter kan glede seg over at det også fungerer med den nye modusen, selv om prosessen ikke er identisk, skriver Sinofsky.

Her blir funksjonen demonstrert på en bærbar pc:

I neste uke går Microsofts store utviklerkonferanse Build av stabelen i California. Høyst trolig vil en testutgave eller tidlig beta av Windows 8 bli sluppet i forbindelse med arrangementet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.