BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 8 får langt bedre språkstøtte

Brukerne trenger ikke lenger betale ekstra for å få tilgang til flere språk.

Språkvalg i Windows 8 gjøres i kontrollpanelet.
Språkvalg i Windows 8 gjøres i kontrollpanelet. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. feb. 2012 - 09:42

Med mindre man kjøper de mest avanserte utgavene av Windows Vista eller Windows 7, det vil si Ultimate eller Enterprise, må man i svært mange tilfeller velge hvilket språk Windows skal vise allerede i det man kjøper programvare eller datamaskinen. Det kan være en utfordring i for eksempel familier hvor mor og far deler pc, men er fra hvert sitt land og foretrekker å bruke morsmålet. I en del land, slik som Norge, Canada, USA, Sveits og Belgia, er det dessuten flere offisielle språk.

De aller fleste andre systemer, både operativsystemer til datamaskiner, mobiltelefoner, tv-er og mye annet programvare, er det forholdsvis enkelt for brukeren å veksle mellom språk etter behov. Utvalget kan variere, men brukeren behøver ikke betale ekstra for å få slik funksjonalitet. Dette anses som en selvfølge, men ikke nødvendigvis Microsoft Windows for pc-er. En oversikt over mulighetene finnes her.

Men med Windows 8 tar Microsoft til fornuft og følger opp et ønsket fra mengder av brukere, slik at brukerne av alle utgaver av Windows 8 kan veksle fritt mellom 109 ulike språk, tilsynelatende uten noen form for begrensninger. Dette 14 flere språk enn det som tilbys til Windows 7. De nye språkene som støttes er punjabi, sindhi, sentralkurdisk (sorani), uigurisk, hviterussisk, kinyarwanda, tigrinja, tadsjiki, wolof, quiché, skotsk gælisk, cherokesisk, valensiansk og engelsk for Storbritannia.

Microsoft skiller riktignok mellom frittstående språk og Language Interface Packs (LIPs). Windows 8 vil tilbys i utgaver basert på de frittstående språkene, mens LIP-ene må installeres etter at Windows 8, basert på et frittstående språk, først er installert på maskinen. Av de 14 nevnte språkene, er det bare engelsk for Storbritannia som tilbys som frittstående språk. De øvrige avhenger av funksjonalitet som leveres med et frittstående språk, for eksempel russisk.

Tidligere, i Ultimate-utgavene, har noen språkpakker kunnet lastes ned via Windows Update, mens andre har måttet lastes ned fra Microsoft Download Center. I Windows 8 skal alle språkpakkene kunne lastes ned og installeres via et eget valg i kontrollpanelet. For å velge språk, må man fra brukergrensesnittet i kontrollpanelet sette det valgte språket som primærspråk på maskinen.

Dette er et stort framskritt for Windows. Men når Microsoft først gjør dette, hvorfor gjemme bort språkvalget langt nede i kontrollpanelet? Installasjonen av aktuelle språkpakker bør være et valg også ved første gang oppstart av systemet, og brukeren bør kunne velge språk for sin arbeidsøkt allerede i innloggingsvinduet. Selv om Microsofts Ian Hamilton ikke nevner slike muligheter i dette blogginnlegget, er det lov å håpe at dette vil komme på plass innen Windows 8 blir lansert.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.