BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 8 får støtte for ISO-filer

Reduserer behovet for tilleggsprogramvare.

Microsoft har begynt å komme med smakebiter fra nyhetene i kommende Windows 8 via selskapets Building Windows 8-blogg. Tidligere denne uken ble en del nyheter i Windows Explorer omtalt.

I går kom Windows-sjef Steven Sinofsky med et innlegg hvor han beskriver funksjonalitet som på ingen måte er revolusjonerende, men som er svært nyttig for mange av brukerne. Man kan likevel hevde at Microsoft er lovlig sent ute.

Det hele handler om å kunne montere såkalte ISO-filer, slik at de framstår som egne drevbokstaver.

Slike filer, som gjerne er nøyaktige avbildninger av innholdet på optiske lagringsmedier (CD, DVD), har i en årrekke blitt brukt til blant annet å distribuere for eksempel programvare via Internett. Også Microsoft selv gjøre dette, blant annet til MSDN-abonnentene.

Brukeren kan da enkelt brenne ut filen på et passende optisk lagringsmedium eller bruke tredjepartsprogramvare til å montere filen direkte i Windows eller et annet operativsystem. Daemon Tools er blant de mer kjente verktøyene for å gjøre dette. Men Daemon Tools støtter også en rekke andre avbildningsformater, ikke bare ISO.

Støtten for ISO-filene vil innebære at den vil monteres som et nytt, flyttbart drev i Windows ved at man for eksempel dobbeltklikker på filen.

I tillegg til støtten for ISO-avbildninger, får Windows 8 også innebygd støtte for det virtuelle harddiskformatet VHD (Virtual Hard Disk), som først og fremst benyttes av Microsofts egen virtualiseringsprogramvare, Hyper-V og Virtual PC.

Monteringen av VHD-filer vil i stor grad fungere på samme måte som monteringen av ISO-filer, bortsett fra at at den vil framstå som en harddisk i systemet.

I det nye blogginnlegg er det en video hvor visse elementer som kjennetegner Windows 8, blir vist i korte perioder. Dette inkluderer blant annet det allerede mye omtalte flisbaserte brukergrensesnittet og en del av en ny startmeny.

Et førsteinntrykk av hvordan Windows 8 ser ut på dagens stadium. Primært vises oppgavelinjen, Windows Explorer og en del av startmenyen.
Et førsteinntrykk av hvordan Windows 8 ser ut på dagens stadium. Primært vises oppgavelinjen, Windows Explorer og en del av startmenyen. Bilde: Microsoft

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.