BEDRIFTSTEKNOLOGI

«Windows 8» for nettbrett

Får støtte for ARM-prosessorer, sier Steve Ballmer.

Steve Ballmer kunngjør at neste versjon av Windows vil støtte SoC-er basert på blant annet ARM-arkitekturen.
Steve Ballmer kunngjør at neste versjon av Windows vil støtte SoC-er basert på blant annet ARM-arkitekturen. Bilde: Microsoft
6. jan. 2011 - 08:53

Microsoft kunngjorde i går, i forkant av Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, at neste versjon av Windows vil støtte systembrikker basert på ARM-arkitekturen. Slik systembrikker (System on Chip - SoC) benyttes i blant annet alle smartmobiler, i svært mange nettbrett, samt i mye forbrukerelektronikk. Det finnes også bærbare minipc-er med ARM-baserte prosessorer, i tillegg at det nå jobbes hardt for å tilbys servere basert på ARM.

Det er derfor liten tvil om at full Windows-støtte for ARM vil bli viktig å få på plass. Windows CE og underartene Windows Mobile og Windows Phone har selvfølgelig ARM-støtte, men ikke Windows 7 eller servervariantene.

Selv om det ikke er usannsynlig at neste versjon av Windows vil bli kalt «Windows 8», har Microsoft ennå ikke gitt den kommende utgaven noe offisielt navn.

Under hovedtalen i går viste Steve Ballmer og hans kolleger fram en Windows-versjon som kjørte på maskin med en ARM-basert Snapdragon-prosessor fra Qualcomm. I tillegg ble Word og PowerPoint vist på maskiner med henholdsvis OMAP-brikke fra Texas Instruments og Tegra 2-brikke fra Nvidia.

Windows-versjonen som ble demonstrert under CES har samme brukergrensesnitt som Windows 7. Endringene har så langt bare skjedd under skallet.

Steve Ballmer kunngjør at neste versjon av Windows vil støtte SoC-er basert på blant annet ARM-arkitekturen. <i>Bilde: Microsoft</i>
Steve Ballmer kunngjør at neste versjon av Windows vil støtte SoC-er basert på blant annet ARM-arkitekturen. Bilde: Microsoft

I et internintervju forteller Microsofts Windows-sjef, Steven Sinofsky, at neste versjon av Windows også vil ha støtte for x86- og x64-baserte SoC-er fra Intel og AMD. Det er nemlig ikke slik at dagens x86-programvare for Windows uten videre vil fungere på ARM-baserte systemer.

Dersom Microsoft holder den utgivelsestakten for Windows som selskapet tidligere har kunngjort, vil neste versjon av Windows komme tre år etter Windows 7, det vil si høsten 2012. Spørsmålet er da i hvor stor grad Microsoft vil greie å løsne på fotfestet som blant annet iOS og Android har halvannet år på seg til å forbedre.

Ifølge CNet var det ikke mye annet Ballmer fortalte om i hovedtalen som ikke allerede har blitt kunngjort eller kjent. Trolig var talen likevel mer spennende enn fjorårets, som ble omtalt som et stort antiklimaks.

Han nevnte blant annet en oppdatering som skal gi klipp- og lim-funksjonalitet og raskere skifte mellom applikasjoner i til Windows Phone 7.

Dessuten ble Surface 2.0, en kommende utgave av Microsofts flerberøringsbord, demonstrert. Det skal være laget i samarbeid med Samsung og være langt slankere enn tidligere – omtrent 10 centimeter. Det har en grafikkprosessor fra AMD og støtter en teknologi kalt «pixel sense», som i praksis skal være infrarøde sensorer fordelt utover hele skjermen, som er på 40 tommer.

Microsoft Surface 2.0, neste versjon av selskapets flerberøringsbord. Det er laget i samarbeid med Samsung. <i>Bilde: Microsoft</i>
Microsoft Surface 2.0, neste versjon av selskapets flerberøringsbord. Det er laget i samarbeid med Samsung. Bilde: Microsoft

I tillegg demonstrerte Microsoft en ny Xbox-funksjonalitet som kalles Avatar Kinect, hvor det en spiller kan gi en avatar på skjermen liv. Ved hjelp av teknologi for ansiktsgjenkjenning kan spilleren ikke bare kontrollere sin avatars bevegelser, men også ansiktsuttrykk. Dette inkluderer smil, rynking av pannen, nikking og tale.

Demonstrasjon av Microsoft Avatar Kinect. <i>Bilde: Microsoft</i>
Demonstrasjon av Microsoft Avatar Kinect. Bilde: Microsoft

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.