BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Windows 8 med nytt filsystem

Men deler av harddisk-støtten i OS-et krever pc med UEFI.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. des. 2011 - 12:06

Microsoft kom med en offentlig testversjon av Windows 8 i september i år. I slutten av februar er det ventet at en offentlig betaversjon vil gjøres tilgjengelig. Men innimellom disse offisielle utgavene, slippes det mindre oppdateringer som bare er tilgjengelig for et mindre publikum. Dette publikumet kommer stadig med små lekkasjer.

Nå har nettstedet WinUnleaked kommet med noen bilder som avslører at Windows 8 vil støtte et nytt filsystem, i tillegg til dagen NTFS. Nettstedet opplyser at filsystemet kalles for ReFS og at det antagelig erstatter – eller er et nytt navn på – filsystemet som tidligere har blitt kalt for Protogon. Flere detaljer er ikke oppgitt, bortsett fra at det ikke lar seg gjøre å installere dagens utgave av Windows 8 på en ReFS-partisjon.

WinRumors har derimot mer informasjon.

Ifølge nettstedets kilder står ReFS for Resilient File System. Dette hadde kodenavnet Protogon, men het opprinnelig Monolithic NTFS (MNTFS). De samme kildene sier at det bare er serverutgavene av Windows 8 som vil støtte ReFS.

Navnet på filsystemet etter alt å dømme illustrere at filsystemet er mer feiltolerant. Dette skal oppnås gjennom bruk av teknologier som er spesielt designet for bruk av serveradministratorer.

Microsoft har ikke sagt noe offisielt om ReFS, men kom i forrige uke med et blogginnlegg om Windows 8 og operativsystemets støtte for store harddisker og sektorer. Med dette menes harddisker med kapasitet på mer enn 2,2 terabyte, samt harddisk som benytter sektorer som er større enn 4 kilobyte (Advanced Format).

Ikke alle eksisterende pc-er støtter så store harddisker. Enda færre støtter oppstart av operativsystem fra så store harddisker, og Windows 8 innfører ytterligere noen begrensninger.

I blogginnlegget til Microsoft står det at partisjonstabellen som til nå har vært vanlig, MBR (Master Boot Record), ikke kan adressere mer enn 2,2 terabyte. Løsningen som i stedet benyttes, heter GUID Partition Table (GPT). Dette støttes av UEFI, men også av enkelte BIOS-er ved hjelp av løsninger som Microsoft beskriver som ganske skjøre.

BIOS har i flere tiår har blitt brukt som oppstartssystem for pc-er, men nye pc-er og hovedkort utstyres nå i økende grad med (U)EFI i stedet, som er langt mer moderne.

Det som nå er klart, er at Windows 8 ikke vil støtte oppstart fra harddisker med GPT på pc-er med BIOS. Det kreves altså UEFI.

Når det gjelder harddisker med sektorer på 4 kilobyte, noe som etter hvert vil gjelde alle nye harddisker, har Windows til en viss grad støttet dette ved hjelp av oppdateringer til Windows Vista og nyere. Disse oppdateringene har gjort det mulig å bruke4K-harddisker med 512 byte-emulering (512e). Men operativsystemene støtter ikke 4K-harddisker som ikke tilbyr slik emulering. Disse kalles for «4K Native».

Det gjør derimot Windows 8, som støtter både 512e og 4K Native. Ifølge Microsoft er det ingen andre operativsystemer som i dag støtter begge deler.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.