Windows 8 redder ikke pc-året

Salget faller for første gang på 11 år.

Windows 8 redder ikke pc-året
Slik illustrerer iSuppli det forventede fallet i pc-salget fra 2011 til 2012. Bilde:

Analyseselskapet IHS iSuppli advarer at det i år vil selges færre pc-er enn i fjor. Det er første gang siden 2001 at det i et helt år selges færre pc-er enn foregående år.

Fallet anslås til 1,2 prosent, fra 353 millioner pc-er i 2011 til 349 millioner pc-er i 2012.

I vinter og i vår var det fortsatt håp om at lanseringen av Windows 8 og satsingen på ultratynne bærbare ville få fart i markedet. Nå ser det ikke ut til at dette slår til: Både AMD og Intel opplever treg omsetning av prosessorer.

– Optimismen har forduftet, og har gitt plass for tvil. Bransjen sikter nå mot 2013 for å gi den forjettede oppturen, sier analytiker Craig Stice i IHS iSuppli. – Nå ligger det an til det første tilbakeslaget i pc-markedet på årsbasis siden 2001, året da dotcom-boblen brast.

To andre analyseselskaper som følger nøye med på pc-markedet, IDC og Gartner, konstaterte tidligere denne uken at tredje kvartal var helt begredelig: Salget falt med over 8 prosent sammenliknet med tredje kvartal i fjor.

For 2013 tror IHS iSuppli at en opptur er mulig. Det forutsetter at Windows 8 på ultratynne bærbare virkelig slår gjennom og svekker forbrukernes interesse for nettbrett og avanserte smartmobiler.

Les mer om: