Microsoft melder om godt salg av Windows 8-lisenser i den første måneden etter lanseringen. Salget kan være helt på høyde med salget av Windows 7 i samme periode i 2009.
Microsoft melder om godt salg av Windows 8-lisenser i den første måneden etter lanseringen. Salget kan være helt på høyde med salget av Windows 7 i samme periode i 2009. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Windows 8 selger faktisk godt

Kanskje helt på høyde med Windows 7.

Microsofts nye operativsystemet, Windows 8, har ikke blitt møtt med noen unison hyllest. Det er første og fremst det nye, nettbrett-tilpassede brukergrensesnittet Modern UI, tidligere kjent som Metro, som er omdiskutert.

Det har vært antatt at skepsisen til det nye operativsystemet også ville påvirke salget. Men salgstallene Microsoft kom med i går, er ganske høye. Tami Reller, markeds- og økonomisjef for Windows i Microsoft, fortalte da at selskapet har solgt 40 millioner Windows 8-lisenser den første måneden etter at operativsystemet ble lansert.

Nøyaktig hvor mye Microsoft solgte av Windows 7 den første måneden er uvisst. Men Wall Street Journal estimerte i 2009 at også dette salget kunne ligge på omtrent 40 millioner lisenser. I begynnelsen av 2010 kunngjorde Microsoft at det ble solgt 60 millioner Windows 7-lisenser i 2009, altså i løpet av drøyt to måneder.

Microsoft kommer ikke med noe informasjon som kan gjøre tallene mer sammenlignbare, utover å fortelle at det er flere som har oppgradert til Windows 8 den siste måneden enn det antallet som oppgradert til Windows 7 den første måneden etter at dette operativsystemet ble lansert.

Men det faktum at en Windows 8-oppgradering i en begrenset periode tilbys betydelig billigere enn det Windows 7-oppgraderingene kostet i 2009, kan selvfølgelig ha betydning.

Det kommer kanskje som en overraskelse, men pc-leveransene er ikke lavere nå enn det var i 2009. Ifølge Gartner ble det i tredje kvartal i 2009 levert omtrent 80 millioner pc-er globalt, mens tallet var 87 millioner i tredje kvartal i år.

I tillegg selges Windows 8 også sammen med nettbrett, noe som gjør at det selges flere Windows-baserte enheter nå på samme tid i 2009, da Windows 7 ble lansert.

Men uten helt sammenlignbare tall er det umulig å si om Windows 8-salget er høyere enn salget av Windows 7 i samme periode. Disse tallene kommer trolig først når Microsoft gir ut kvartalsresultatene for fjerde kvartal en gang i januar neste år.

Det man likevel kan konkludere med, er at de ivrigste Windows-brukerne – de som oppgraderer til nytt operativsystem uten å kjøpe ny pc – ikke ser ut til å ha blitt skremt av den noe negative omtalen Windows 8 tross alt har fått.

    Les også:

Til toppen