Windows 8 selger faktisk godt

Kanskje helt på høyde med Windows 7.

Microsoft melder om godt salg av Windows 8-lisenser i den første måneden etter lanseringen. Salget kan være helt på høyde med salget av Windows 7 i samme periode i 2009.
Microsoft melder om godt salg av Windows 8-lisenser i den første måneden etter lanseringen. Salget kan være helt på høyde med salget av Windows 7 i samme periode i 2009. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Kanskje helt på høyde med Windows 7.

Microsofts nye operativsystemet, Windows 8, har ikke blitt møtt med noen unison hyllest. Det er første og fremst det nye, nettbrett-tilpassede brukergrensesnittet Modern UI, tidligere kjent som Metro, som er omdiskutert.

Det har vært antatt at skepsisen til det nye operativsystemet også ville påvirke salget. Men salgstallene Microsoft kom med i går, er ganske høye. Tami Reller, markeds- og økonomisjef for Windows i Microsoft, fortalte da at selskapet har solgt 40 millioner Windows 8-lisenser den første måneden etter at operativsystemet ble lansert.

Nøyaktig hvor mye Microsoft solgte av Windows 7 den første måneden er uvisst. Men Wall Street Journal estimerte i 2009 at også dette salget kunne ligge på omtrent 40 millioner lisenser. I begynnelsen av 2010 kunngjorde Microsoft at det ble solgt 60 millioner Windows 7-lisenser i 2009, altså i løpet av drøyt to måneder.

Microsoft kommer ikke med noe informasjon som kan gjøre tallene mer sammenlignbare, utover å fortelle at det er flere som har oppgradert til Windows 8 den siste måneden enn det antallet som oppgradert til Windows 7 den første måneden etter at dette operativsystemet ble lansert.

Men det faktum at en Windows 8-oppgradering i en begrenset periode tilbys betydelig billigere enn det Windows 7-oppgraderingene kostet i 2009, kan selvfølgelig ha betydning.

Det kommer kanskje som en overraskelse, men pc-leveransene er ikke lavere nå enn det var i 2009. Ifølge Gartner ble det i tredje kvartal i 2009 levert omtrent 80 millioner pc-er globalt, mens tallet var 87 millioner i tredje kvartal i år.

I tillegg selges Windows 8 også sammen med nettbrett, noe som gjør at det selges flere Windows-baserte enheter nå på samme tid i 2009, da Windows 7 ble lansert.

Men uten helt sammenlignbare tall er det umulig å si om Windows 8-salget er høyere enn salget av Windows 7 i samme periode. Disse tallene kommer trolig først når Microsoft gir ut kvartalsresultatene for fjerde kvartal en gang i januar neste år.

Det man likevel kan konkludere med, er at de ivrigste Windows-brukerne – de som oppgraderer til nytt operativsystem uten å kjøpe ny pc – ikke ser ut til å ha blitt skremt av den noe negative omtalen Windows 8 tross alt har fått.

    Les også:

Til toppen