– Windows 8 trenger hjelp

Verken brukere eller pc-leverandører er fornøyd, mener IDC-analytiker.

– Windows 8 trenger hjelp
IDC-analytikeren Bob O'Donnell mener at Microsofts avgjørelse om å tvinge Windows 8-brukerne til å måtte forholde seg til Modern UI, også på enheter uten berøringsskjerm, har visst seg å være lite vellykket. Bilde: IntelFreePres

Drøyt måneder etter lanseringen er det ingenting som tyder på at Windows 8 har bidratt til økt etterspørsel etter Windows-baserte systemer. Dette skaper frustrasjon hos leverandørene av Windows-baserte pc-er og nettbrett, som heller ikke får gehør hos Microsoft. Windows-leverandøren mener sviktende pc-salg er pc-leverandørenes egen skyld. Dette gjelder også de Windows-baserte nettbrettene og hybridene.

Craig Mundie, som er hovedrådgiver for Microsoft-sjef Steve Ballmer, sa under et Microsoft-arrangert TechForum-arrangement i forrige uke at Microsoft har laget Surface-produktene for å kunne presentere Windows RT/8 i en best mulig pakke, underforstått noe de vanlige pc-leverandørene ikke har greid å levere. Dette skriver The Verge.

– Én av de store utfordringene som selskapet [Microsoft, red. anm.] har møtt de siste årene, var rett og slett spørsmålet om det ville finnes et en fysisk enhet med svært høy kvalitet som kunne konkurrere mot Apple, sa Mundie. Han mener at Surface er denne enheten.

Modern UI

Men pc-leverandørene får støtte fra IDC-analytikeren Bob O'Donnell om at det er sider ved Windows 8 som gjør at salget ikke har tatt noe særlig av.

– Det er visse avgjørelser som Microsoft har gjort som i ettertid har vist seg å være mislykket. Spesielt det at brukerne ikke kan starte rett i desktop-modus og at startknappen er fjernet. Disse to tingene nevnes konsekvent. Vi har gjort noen undersøkelser, og folk savner dette, sier O'Donnell til CNET News.

– Det er mange som går inn i desktop-modus så snart de logger inn i Windows 8. De gjør det meste av arbeidet sitt der, men går av og til tilbake til Metro. Men konklusjonen er at de er mye mer komfortable med desktop-modus, sier O'Donnell

Det har allerede kommet rapporter om at Microsoft har begynt å tilby pc-leverandører både Windows 8 og Office til betydelig lavere pris enn tidligere. Det skal spesielt gjelde for bærbare enheter med relativt små skjermer – enheter som trolig kan ventes til høsten.

Ifølge Wall Street Journals kilder skal dette gjelde enheter med berøringsskjerm på under 10,8 tommer. I februar skal Microsoft har tilbudt pc-leverandører lisenser for Windows 8 og Office for slike enheter for 30 dollar. Tidligere skal prisen ha vært 120 dollar, noe som utgjør en betydelig del av totalprisen til et nettbrett.

IDCs O'Donnell ser ikke bort fra at Microsoft snart også vil gjøre endringer i Windows 8, kanskje «Blue»-oppdateringen som er ventet til senere i år.

– Det er mulig at Microsoft gjør endringer i operativsystemet for å tillate oppstart til desktop-modus. Det er mulig debatt om dette. Helt klart, når du snakker med pc-leverandører, ønsker de at Microsoft gjør dette, fordi de gjenkjenner noen av utfordringene forbrukerne møter, sier O'Donnell.

Noe av årsaken til at Microsoft ikke lar brukerne logge seg rett inn i desktop-modus, noe som riktignok kan ordnes med tredjepartsverktøy, er at selskapet ønsker å gjøre brukerne vant til Modern UI (tidligere kalt Metro), som er brukergrensesnittet Microsoft nå tilbyr på tvers av smartmobiler, nettbrett, hybrider og pc-er, men også det å tjene penger på salg av Modern UI-applikasjoner gjennom Windows Store. Dersom pc-brukerne på en enkel måte kan unngå å måtte forholde seg til Modern UI i det hele tatt, vil ikke Microsoft oppnå noen av de to målene med at Modern UI også tilbys som standard brukergrensesnitt til brukere av pc-er uten berøringsfølsom skjerm.

    Les også: