BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 98 - et system for forbrukere

På den første offentlige pressevisningen av Windows 98 i Norge, understreket representanter for Microsoft at det dreier seg om en oppgradering beregnet på konsumentmarkedet. Organisasjoner henvises i hovedsak til Windows NT.

Eirik Rossen
20. feb. 1998 - 16:19

Windows 98 CD-en som vi fikk, er den samme som kommer til å selges i Norge som ledd i Consumer Preview Program, til en ennå ikke fastsatt pris på ikke mer enn et par hundrelapper. Den versjonen, kjent internt i Microsoft som "beta 3", kommer på det nordiske markedet bare på engelsk, med unntak av en svensk utgave som ventes i midten av mars. Den vil blant annet selges via Microsofts nettsted. Man regner med et marked på noen titusener CD-er i Norge. Denne "markeds-beta" skiller seg også fra den "tekniske beta" som distribueres til utviklere etter et spesielt program.

- Prisen skal ikke dekke annet enn våre omkostninger, understreker Microsofts markedsansvarlig i Norge, Ole Tom Seierstad. Han legger til at det dreier seg om en midlertidig utgave der ikke alle svakheter er luket ut, som kan tenkes å mangle visse egenskaper i forhold til den endelige versjonen, og som ikke vil fungere etter nyttår 1999. Pakken karakteriseres av Microsoft som en "særdeles stabil beta" (etter sigende mer stabil enn vanlig Windows 95), der det bare er kommet forespørsler om support på sju prosent av de første 10.000 distribuerte CD-ene.

- Lanseringsdatoen for Windows 98 følger den fastsatte planen, og affiseres ikke av striden som føres i det amerikanske rettsapparatet, sier Anders Arlberg, Norden-ansvarlig for produktet.

- USA-lanseringen kommer senest siste arbeidsdag i juni. Utgaver beregnet på andre land kommer innen tretti til seksti dager.

- Brukergrensesnittet blir praktisk talt uendret fra en Windows 95 oppgradert med Internet Explorer 4. Det vi først og fremst vil diskutere her, er innretningen av Windows 98, at det dreier seg om et konsument-produkt, sier Seierstad.

- Vi snakker om en oppgradering beregnet på forbrukerne, understreker Arlberg.

- Windows 98 posisjoneres overfor organisasjoner bare i den utstrekning ulike faktorer hindrer dem fra å gå over til Windows NT. Årsakene til at organisasjoner vil velge Windows 98 framfor Windows NT kan være at de ikke har kraftige nok PC-er, eller at de har eldre DOS-programvare som NT ikke kan kjøre. I de tilfellene er Windows 98 å foretrekke framfor Windows 95 fordi det er rimeligere å bruke, og fordi det er sikrere og mer stabilt.

Arlberg forteller at minimumskravene til en PC som skal kjøre Windows 98 ikke er klarlagt ennå, men at tendensen går mot minst 16 MB minne (helst 32 MB) og minst 66 MHz 486-prosessor. Det nye systemet er heller skapt for morgendagens PC-er enn for dagens.

Windows 98 er altså først og fremst beregnet på hjemmene, og der er det Internettet som står i fokus.

- Microsoft har lansert konseptet "web-livsstil". Med det mener vi at det ikke skal være noe større terskel i det å gå bort til PC-en og gjøre noe på nettet, enn det er å gå bort til telefonapparatet og begynne å ringe. Skal du på kino, skal det være like enkelt å slå opp på nettet som å sjekke annonsene i avisa, og på nettet skal du dessuten kunne bestille billettene i samme slengen, sier Arlberg.

Brukerrapporter fra USA bekrefter en annen påstand Arlberg kommer med: Om du gjør noe mot Internettet eller mot dine lokale lagre, ser grensesnittet helt likt ut. Du må lese detaljer i URL-er og filadresser hvis du vil følge med hvor du egentlig er. Noen synes om dette, andre ikke.

Et viktig mål for Microsoft er å gjøre en godt utstyrt Windows 98-PC til en førsteklasses underholdningsmaskin. Det går dels på tilrettelegging for avanserte systemer for lyd- og grafikk, dels på en tv-tuner som er integrert i selve programvaren (Microsoft har ennå ikke undersøkt om dette betyr at NRK vil kreve lisensavgift for enhver Windows 98-PC), dels på at den nye tilkoplingsstandarden for periferienheter, kjent som USB (universal serial bus), er utnyttet til det fulle.

- Det betyr at enheter som skriver, skanner, kamera osv, vil kunne hektes av og på mens PC-en er i bruk, og Windows vil enten tilrettelegge alt automatisk, eller gi deg anvisninger på hva som trengs for eventuelt å installere en ny driver eller annen programvare, sier Arlberg, før han entusiastisk fortsetter beretningen om interaktive DVD-filmer med surround-lyd.

Den innebygde tv-tuneren vil gjøre det mulig å se programmer i Norge, men mer avanserte interaktive muligheter vil først komme når tv-operatørene oppgraderer sine tilbud og allierer seg med Internett-tilbyderne.

Så kommer de mer datapregede nyhetene: Et hjelpeprogram som optimaliserer hvorhen hyppig brukte applikasjoner lagres på disken, kan gi opptil 40 prosent raskere start. Et nytt filsystem, FAT32, kan gi opptil 35 prosent bedre utnyttelse av harddisken, og lar seg installere uten reformatering med medfølgende sletting og behov for full reinstallasjon av applikasjoner og data. Er du hektet på grafikk, kan du kople opptil ni skjermer på samme PC.

- Dette er den siste oppgraderingen av Windows 9x, sier Arlberg til slutt.

- Det blir ingen Windows 2000. Neste skritt blir NT overalt, unntatt der man bruker løsninger som Windows CE, Windows Terminal eller NetPC. Videreutviklingen av Windows NT, som vi nå er i ferd med å skalere opp til store klynger og stormaskiner, har fått kodenavnet Millenium, og har som typisk kjennetegn at det blir et 64 biters distribuert operativsystem.

Til slutt lover Microsoft at oppgraderingen fra Windows 3.1x og enhver versjon av Windows 95 (Microsoft teller til sammen fem slike) skal gå like smertefritt ut fra den ene CD-en med Windows 98.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.