BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 98 lanseres den 25. juni

Under en forhandlerkongress i San Francisco denne uken er det ventet at Microsoft vil annonsere 25. juni som dato for lanseringen av Windows 98. Den norske versjonen vil komme omtrent en måned senere. Spørsmålet er bare om Windows 98 egentlig er noe å vente på.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. mars 1998 - 11:56

Ifølge Computer Retail News vil produksjonen av Windows 98 starte den 15. mai. Datoene er gitt av kilder ved Microsoft, men offisielt bekrefter ikke selskapet annet enn at datoene vil bli annonsert under Windows Marketing Day denne uken.

Windows 98 er ifølge Microsofts nåværende planer, den siste utgaven i 9x-serien av Windows. Ifølge InfoWorld Electric planlegger Microsoft en konsumentutgave av Windows NT. Når denne vil komme, er imidlertid ukjent.

Hva er så nytt med Windows 98 i forhold til Windows 95?

digi.no har testet den tredje betautgaven av Windows 98 over noen dager og er ikke spesielt imponert. Riktignok er det støtte for nye maskinvarestandarder som USB (Universal Serial Bus), DVD (Digital Versatile Disc) og samtidig bruk av flere monitorer, men de to førstnevnte egenskapene burde være selvfølgeligheter. Selv Microsoft må jo støtte nye maskinvarestandarder som tar over for eldre systemer. Bruk av flere samtidige monitorer har blant annet Macintosh hatt støtte for i mange år.

Microsoft hevder også at tiden som brukes til oppstart og stenging av operativsystemet og applikasjoner skal være kortere med Windows 98. Vi har ikke testet dette med stoppeklokke, men noen revolusjonerende endringer i ventetiden er det ikke.

En nyhet er programvaren som kombinert med et mottakerkort lar PC-en motta og vise tv og andre data distribuert over et kringkastingsnett. Dataene inkluderer varierende datastrømmer, inkludert analoge, digitale, audio eller binære data. Det følger også med en Program Guide som kontinuerlig vil oppdateres med informasjon om tv-programmer på en rekke kanaler.

Blant de mest nyttige egenskapene i Windows 98 finner vi en del verktøy for vedlikehold og sjekking av systemfiler og maskinvaren. Blant annet tilbyr et verktøy en enkel måte å gjenopprette de originale utgavene av systemfiler som har blitt endret. Dette kan gjøre at ustabile systemer kan forbedres uten å måtte installere operativsystemet og applikasjonene på nytt.

Andre egenskaper som blir utropt som nyheter i Windows 98, er støtte for FAT32-filsystemet og tidsstyring av applikasjoner. FAT32 kom med Windows 95 OSR 2 og tidsstyringen og en rekke andre egenskaper er tatt fra PLUS!-pakken, så for svært mange er dette gammelt nytt. Man får ellers Internet Explorer 4 som standard brukergrensesnitt, men dette kan selvsagt fortsatt tilpasses brukerens ønsker til en viss grad.

Microsoft meldte nylig at en Plus!-pakke for Windows 98 er under betatesting. Denne vil blant annet inneholde McAfee Anti-Virus, File Cleaner og Picture It! Express.

Er så Windows 98 noe å satse på for andre enn de spesielt interesserte? De fleste vil kunne klare seg uten. Riktignok vil Windows 98 være noe mer stabilt enn Windows 95, slik at man ikke behøver gjøre omstart på PC-en så ofte. Og støtte for den nye maskinvaren kan også være god å ha, hvis man har slik maskinvare. Men foreløpig er behovet for dette temmelig lite. De fleste vil derfor ha liten nytte av å oppgradere fra Windows 95 til Windows 98.

Skal man kjøpe seg en ny maskin, stiller saken seg litt annerledes. Det fleste maskiner leveres i dag med USB og utvidete strømstyringsegenskaper. Til dette vil nok Windows 98 foreløpig være det operativsystemet som gir de fleste mulighetene. I tillegg vil trolig Windows 98 koste det samme som Windows 95, så man får nok noe mer for pengene hvis man velger Windows 98.

Men å oppgradere til Windows 98 på en eldre maskin, det har liten hensikt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.