Windows 98: På norsk før 1. september

- Windows 98 blir tilgjengelig på norsk før 1. september, bekrefter produktsjef Anders Arberg i Microsoft Norden.

Lanseringsdatoen i USA er 25. juni, og den amerikanske oppgraderingsprisen er fastsatt til 109 dollar. En fullversjon vil offisielt koste 209 dollar. Amerikanske medier regner med at gateprisen på oppgraderingen blir mellom 90 og 100 dollar.

- Den norske prisen er ikke fastsatt, sier pressetalsperson Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge. - Men jeg regner med at en oppgradering til Windows 98 vil koste omtrent det samme som en oppgradering til Windows 95, det vil si rundt tusenlappen.

Microsoft-talspersoner i USA har ellers kommet med en del presiseringer om egenskapene til den endelige versjonen av Windows 98, et system som innrettes mot forbrukermarkedet. Microsoft sier uttrykkelig at bedrifter og organisasjoner skal orientere seg mot Windows NT.

Grensesnittet i Windows 98 vil gjøre det mulig å veksle mellom filer på samme måte som man veksler mellom nettsider i en nettleser, ved å klikke på knapper merket "fram" og "tilbake".

Windows 98 inneholder støtte for DVD-spillere og for USB (universell seriebuss), en ordning som lar deg kople all slags periferiutstyr i en kjede, omtrent som SCSI, bare langt enklere i bruk og med langt flere enheter per kjede. USB har vært levert på mange bordmaskiner det siste året, men USB-kompatibelt periferiutstyr glimrer fortsatt ved sitt fravær.

- Den mye omtalte tv-tuneren gjelder bare USA, understreker Arberg.

Men også i USA er det laber interesse blant PC-leverandørene for å utstyre PC-ene med det tilleggskortet som trengs for at brukeren skal ha glede av tuneren.

I praksis vil nok disksystemet være viktigere for brukeren. FAT32 overtar for Windows 95s FAT16, og klyngestørrelsen minskes fra 32 til 4 kB. Det betyr at små filer legger beslag på mindre diskplass. Microsoft lover ellers at Windows 98 vil kunne organisere lagring av filene i ofte brukte programmer slik at lastingen av disse programmene går opptil 33 prosent raskere.

Systemkravene for Windows 98 er presisert til 486-prosessor, 16 MB minne og 120 til 300 MB diskplass.

Microsoft har et program gående der du kan kjøpe betautgaver av Windows 98 til sterkt redusert pris. Disse utgavene er tidsbegrenset til august 1998.

Til toppen