BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 98 til år 2003

Microsoft skal forlenge livet til Windows 98 til minst år 2003 fordi Windows 2000 er så forsinket. Microsoft planlegger en konsument-versjon av NT, trolig i 2002.

Einar Ryvarden
3. feb. 1999 - 14:38

I en radikal justering av sin strategi, har Microsoft forlenget livet til DOS-baserte Windows 98. Selskapet vil trolig vedlikeholde og oppdatere Windows 98 ut år 2003, skriver den amerikanske nyhetstjenesten Cnet.

Windows 98 må holdes i live lengre enn planlagt på grunn av forsinkelsene med Windows 2000 (tidligere NT 5.0). Den store oppgraderingen av NT ble først kjent under kodenavnet "Cairo" så tidlig som tidlig i januar 1994. Siden lovet Microsoft å lansere NT 5.0 i 1997, men den første betaversjonen kom først i september det året. Nå sier Microsoft at Windows 2000 ikke kommer før i fjerde kvartal i år.

Resultatet av de mange års arbeid blir omfattende - på mer enn én måte: Windows 2000 blir et meget funksjonsrikt og moderne operativsystem, men vil kreve 64 MB minne og en 300 Mhz Pentium II-prosessor, noe de færreste hjemmebrukere i dag har. Hjemmebrukere og små bedrifter har heller ikke bruk for alle mulighetene Windows 2000 gir og ønsker neppe å betale den langt høyere prisen for NT.

Tidlig i fjor fortalte derfor Bill Gates på utviklerkonferansen WinHec at selskapet planlegger en nedskalért versjon av Windows 2000 i år 2001.

- Slik det ser ut nå, ligger denne tre til fire år inn i fremtiden, sier Bill Zolna hos Microsoft til Cnet.

Inntil konsument-versjonen av Windows 2000 er på plass, vil Microsoft forsyne Windows 98 med nye drivere og mindre utvidelser. Spørsmålet er om Microsoft klarer å tilpasse Windows 98 til alle nyhetene som dukker opp i Windows 2000.

Microsoft nevner ikke Windows CE som en mulig løsning på utsettelsene. Det har tidligere vært spekulert i om Windows CE kunne overta rollen DOS-baserte Windows har i dag, men Microsoft insisterer på at det neste store operativsystemet de slipper for hjemmebrukere vil være basert på Windows NT.

I mellomtiden har Microsoft gjort to andre trekk for å lappe på forsinkelsene med Windows 2000. Det ene er å trekke inn sin nære og gamle allierte Compaq som er villig til å dele Unix-teknologien de fikk med på kjøpet av Digital. I tillegg har Microsoft sniklansert flere komponenter fra Windows 2000. I forrige uke slapp selskapet et gratis tillegg til NT som gir dynamisk arbeidsfordeling mellom opptil 32 NT-servere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.