Windows 98: Utvidet sett av nytteprogrammer

Windows 98 har fått flere og bedre programmer til å vedlikeholde PC-en. Blant disse er System File Checker, som er et verktøy for å kontrollere integriteten til systemfilene i Windows 98.

Windows 98 har fått flere og bedre programmer til å vedlikeholde PC-en. Blant disse er System File Checker, som er et verktøy for å kontrollere integriteten til systemfilene i Windows 98.

Et av problemene i Windows 95 har vært at mange programmer installerer eldre systemfiler over nyere systemfiler. Dette kan i mange tilfeller føre til at programmer slutter å virke, eller at hele operativsystemet krasjer.

Mange installasjonsprogrammer sjekker riktignok om det er nyere er systemfiler installert enn de som følger med installasjonen, og lar være å installere disse filene hvis dette er tilfelle. Desverre er det omtrent like vanlig at installasjonsprogrammene ikke foretar en slik kontroll.

Det finnes ingen gode metoder for å unngå dette problemet, annet enn å oppfordre programvareleverandørene til å bruke systemvennlige installasjonsprogrammer.

Likevel kan man gjøre noe når ulykken først har skjedd. I Windows 98 følger det med et verktøy som kalles System File Checker. Dette er et lite program som registerer versjonsnumrene og datoene på systemfilene som allerede er installert på maskinen. Når man starter opp Windows 98 for første gang, vil de opprinnelige versjonsnumrene for systemfilene til operativsystemet allerede være registrert i verktøyets database.

Hver gang System File Checker kjøres, registrerer det alle nye systemfiler, og hvis det oppdager at en systemfil har et annet versjonsnummer enn det som tidligere er registrert, kan man velge om man vil registrere den nye filen, eller installere den forrige på nytt. Å installere operativsystemets filer på nytt, er ikke noe problem. Det er bare å stappe inn CD-en med installasjonsfilene, resten går stort sett av seg selv.

Får man derimot beskjed om at en annen systemfil er blitt erstattet med en eldre utgave, må man prøve å finne ut hvilke programmer som bruker denne filen, og installere dette på nytt. Men man får i hvert fall en pekepinn om hvor det eventuelle problemet ligger.

De som kjenner Plus!-pakken til Windows 95, kjenner også System Agent. Dette er et verktøy for å starte opp andre programmer på bestemte klokkeslett. Systemagenten har nå skiftet navn til Maintenance Wizard og er nå inkludert i Windows 98. Programmet er nå oppdelt i flere trinn, som en ekte Windows-wizard skal være, men ellers har det nøyaktig den samme funksjonaliteten som tidligere. Man kan altså få maskinen til automatisk å starte oppgaver som diskskanning, diskfragmentering, diskkomprimering, virusskanning og mye annet ved tidspunkter brukeren velger.

Også defragmenteringsprogrammet har i Windows 98 fått enkelte forbedringer. Blant annet skal det nå få programmer til å starte opp raskere ved å plassere ofte brukte filer i sektorer på harddiskene hvor det er kort søketid. Dette er likevel ingen nyhet; Speed Disk i Norton Utilities har hatt slik funksjonalitet i lang tid. Det er nemlig slik at svært mye av funksjonaliteten i Microsofts programvare er tidligere utviklet og produsert av andre. Man kan noen ganger lure på Microsoft har kreative utviklere i det hele tatt.

Uansett, slike verktøy som dette er avgjørende for å holde Windows 98 så stabilt det går an. Riktignok virker det som om Windows 98 er betydelig mer stabilt enn Windows 95, men operativsystemet er likevel langt fra like krasjfritt som for eksempel Linux. Men det er kanskje for mye forlangt?

Til toppen