Windows Azure er åpnet for Linux

Microsoft med stor utvidelse av nettskytjenesten.

Windows Azure er åpnet for Linux
Scott Guthrie, Microsofts .NET-sjef og leder for selskapets Windows Azure Application Platform-team, presenterte Windows Azure-nyhetene under et arrangement i San Francisco i går. Bilde: Microsoft-video

Som ventet, presenterte Microsoft i går en rekke nyheter i selskapets nettskyplattform, Windows Azure. Noe av hovedtanken bak de nye tjenesten er å skape en hybrid nettsky, hvor applikasjoner kan kjøres på tvers av nettskyen og servere som kundene har mer direkte tilgang til. Foreløpig er de nye tjenestene som betatester å regne, men de er tilgjengelige for testing nå.

Den kanskje viktigste nyheten er nok Windows Azure Virtual Machines, som gjør det mulig for kundene å flytte virtuelle harddisker (VHD), med konfigurerte systemer basert på Windows Server eller Linux, mellom nettskyen og lokale servere. Den nye VM-støtten innebærer at dataene ikke forsvinner etter en omstart.

I første omgang er det Linux-distribusjonene OpenSUSE 12.1, CentOS 6.2, Ubuntu 12.04 og SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 som støttes, i tillegg til Windows Server 2008 R2 og Windows Server 2012 Release Candidate.

Microsoft introduserte også Windows Azure Virtual Network, hvor kundene kan tilrettelegge og administrere virtuelle, private nettverk (VPN) internt i Windows Azure, men også for å knytte lokalnettet til nettskyen på en sikker måte. Nettverket er basert på IPSEC-protokollen og gir administratorene kontroll over nettverkstopologien, inkludert IP-adresser og rutingtabeller.

Det skal nå også være enklere å bygge og administrere nettsteder og webapplikasjoner som utnytter elastisiteten i Microsofts nettsky. Windows Azure Web Sites tilbyr støtte for .NET, Node.js og PHP. Applikasjonene kan rulles ut ved hjelp av teknikker som Git og FTP.

I tillegg inkluderer Windows Azure SDK June 2012 utvidet støtte for integrasjon med programvare basert på Java, PHP og .NET. I tillegg er Python nå lagt til som et språk som støttes i Windows Azure. SDK-et tilbyr dessuten full kommandolinjestøtte for Windows og Mac.

I løpet av måneden skal Windows Azure gjøres tilgjengelig for kunder i 48 nye land, blant annet Russland, Sør-Korea, Taiwan, Tyrkia, Egypt, Sør-Afrika og Ukraina. Når utrullingen er fullført, vil tjenestene tilbyr i til sammen 89 land.

En mer omfattende presentasjon av nyhetene i Windows Azure er tilgjengelig her, i et opptak fra en seanse som Microsoft arrangerte i går.

    Les også: