Windows CE 3.0 utsatt

Windows er snart synonymt med forsinkelse. Windows CE 3.0 er som de fleste andre Windows-utgaver sterkt forsinket, noe som får store konsekvenser for PC-produsentene.

Windows CE 3.0, den nye versjonen av Microsofts mini-operativsystem, er sterkt forsinket. Rundt juletider i fjor lovet Microsoft at 3.0-versjonen skulle lanseres til sommeren. I mai sa Microsoft rundt jul, men nå er lanseringen skjøvet enda lenger frem i tid, trolig helt fram til neste høst.

- Vi skal lansere en beta-versjon av CE 3.0 i første kvartal i 1999. Når 3.0 er ferdig kommer an på hvordan beta-versjonen blir mottatt, sier Gøran Relg, Microsofts nordiske salgssjef for Windows. Det er den nye sanntids-kjernen som det har tatt lengre tid å skrive enn forventet. Sanntids-behandling av data vil blant annet gjøre det mulig å overvåke industriprosesser og andre presisjonsoppgaver, forteller Relg.

At Microsoft er forsinket får store konsekvenser for en rekke maskinvareprodusenter som venter på den viktige CE 3.0-oppgraderingen. Hittil har CE-systemet vært forebeholdt lomme-PC-er, men med 3.0-versjonen skal CE brukes på både stasjonære og bærbare PC-er som et enklere alternativ til både Windows 98 og Windows 2000 (tidligere NT 5.0).

Dette er mulig fordi CE 3.0 vil kunne håndtere opp til 48 MB minne og gi full VGA-skjermoppløsning. Sammen med mini-versjoner av Word, Access, Excel, Powerpoint og Internet Explorer i en 16 MB-minnebrikke kan databransjen lage lette bærebare maskiner eller enkle stasjonære PC-er.

Analyseselskapet Giga tror mange produsenter av bærbare maskiner raskt vil erstatte Windows 98 med CE for å lage enklere og billigere bærebare maskiner.

Windows CE krever ikke en stor Intel-prosessor, men klarer seg med mindre og billigere RISC-prosessorer fra totalt 13 forskjellige leverandører. Dessuten kan CE-baserte maskiner skrus av og på som en kalkulator fordi operativsystem og programvare ligger lagret i minne, ikke på harddisk.

Amerikanske Network Computing Devices har allerede lansert den første stasjonære maskinen, men den bruker Windows CE 3.0. ThinStar 200 koster rundt 700 dollar, men NCD regner med at prisene vil falle etter hvert som salgsvolumene stiger. NCD har selv gitt maskinen en SVGA-skjermoppløsning slik moderne PC-er har.

Til toppen