BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows CE-basert PDA fra Casio

digi.no har testet Casio Cassiopeia E-10, en liten PDA utstyrt med Windows CE. Cassiopeia et hendig lite verktøy, men når kommer man egentlig til å bruke den?

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. aug. 1998 - 08:03

Cassiopeia E-10 er en liten datamaskin uten utvendig tastatur. Derimot er den utstyrt med en pekepenn, en slags pinne du kan trykke på skjermen med. Denne fungerer både som mus og tastatur på en gang. Skal du skrive tekst på Cassiopeia, kan du velge mellom å bruke et programvarebasert tastatur eller en innebygget håndskrifttolker. Bruken av begge deler foregår ved å trykke i egnede vinduer på skjermen.

Jeg fant fort ut at tastaturet var å foretrekke. Håndskrifttolkeren krever nemlig at du skriver ett og ett tegn om gangen, noe som går veldig sakte sammenliknet med å bruke én finger på tastaturet. I tillegg må man lære seg hvordan alle de forskjellige tegnene skal skrives, ikke alltid like logisk. Her må en tilpasse seg til teknologien istedenfor omvendt.

Casio Cassiopeia E-1.
Casio Cassiopeia E-1.

Cassiopeia E-10 er basert på en NEC VR4111 RISC-prosessor utstyrt med 4 MB minne. Dette minnet skal inneholde alt som lagres, inkludert programvaren. I tillegg bruker prosessoren dette minnet når programmene kjøres. Dette kan kanskje virke lite, men når du starter opp PDA-en første gang, tar den installerte programvaren bare 143 kB. I tillegg tar koden som kjøres omtrent en halv megabyte. Disse tallene vil selvsagt variere ettersom hva du kjører og har lagret av data og programvare på maskinen.

PDA-en er utstyrt med en 240 x 320 punkters LCD-skjerm med fire forskjellige gråtoner. Denne er utstyrt med bakgrunnsbelysning som du kan skru på slik at du også kan bruke maskinen i mørket.

Ved hjelp av en serietilkobling kan PDA-en kommunisere med en PC. Dette er først og fremst nyttig i forbindelse med overføring og synkronisering av filer. Dette kan også gjøres ved hjelp av en trådløs, infrarød tilkobling.

Cassiopeia er også utstyrt med en kortplass for CompactFlash-kort. Her kan du sette inn ekstra minnekort eller et modemkort. Ved hjelp av modemkortet kan du koble deg til en Internett-leverandør og blant annet sende og motta e-post.

Cassiopeia bruker tre batterier. To vanlige AAA-batterier for vanlig bruk og et knappbatteri som skal holde på informasjonen mens de to andre batteriene byttes. Knappbatteriet skal ha en varighet på omtrent to uker hvis maskinen ikke brukes og de andre batteriene er tomme. Ved vanlig bruk skal AAA-batteriene vare i omtrent 25 timer. Ved hyppig bruk av bakgrunnsbelysning og tilleggskort vil batteriene brukes opp på kortere tid.

Cassiopeia E-10 er også utstyrt med seks funksjonsknapper. Fire av disse er hurtigknapper for å starte programvare og kan stilles inn slik at du ved å trykke knappene, åpner den applikasjonen du ønsker. PDA-en er i tillegg utstyrt med en Exit-knapp som skal ha samme funksjonalitet som Escape-knappen på vanlige PC-er, i tillegg finnes det et hjul du kan bevege oppover, nedover og innover. Dette har samme funksjonalitet som returknappen og piltastene opp- og nedover på en vanlig PC.

Hele PDA-en veier 186 gram inkludert batterier og utvendige mål er litt større enn en vanlig musikkassett. PSA-en passer greit i en skjortelomme.

Casio Cassiopeia E-10 bruker Windows CE 2.0 som operativsystem. Dette har endel likheter med Windows 95, men har betydelig mindre funksjonalitet. Ved hjelp av en tilsvarende startknapp som i de andre, nyere Windows-operativsystemene, kan du starte programmer og endre operativsystemets oppførsel ved hjelp av innstillinger. Programvaren som følger med, inkluderer en tidsplanlegger, en kontaktdatabase, en kalkulator, en notisblokk, et e-postprogram og et program for opptak av lyd. Maskinen er nemlig utstyrt med mikrofon og høyttaler. I tillegg kan du spille kabal...

Windows CE er et vanlig operativsystem, både i PDA-er og etter hvert også i andre produkter. Det virker rimelig stabilt - kanskje mest fordi du ikke kan gjøre noe særlig galt - og gjør det du kan forvente mesteparten av tiden.

En detalj jeg imidlertid synes er merkelig, er at de fleste applikasjonene ikke lar seg avslutte slik en er vant med fra andre datamaskiner. Mellom alle systeminnstillingene finner du riktignok et verktøy for å lukke kjørende programmer, men det er tungvint å bruke denne hver gang du ønsker å lukke et program. Det kan faktisk virke som om det ikke er meningen at en skal lukke programmer når en først har startet dem, til tross for at dette selvsagt gjør at minnet lettere brukes opp.

Det følger også med en CD som inneholder flere små applikasjoner. Her finner man et verktøy for å søke etter filer, et faksprogram, et program for fremvisning av bildefiler som ligger på flashminnet til enkelte digitale Casio-kameraer, samt en finansiell kalkulator.

Alt i alt virker Casio Cassiopeia E-10 som et gjennomført og omfattende produkt. Det store spørsmålet er om hva man skal med den.

Den kan ikke erstatte penn og notatblokk. Til tross for at jeg ofte skriver inn notatene mine på en PC i ettertid, vil jeg bruke mer tid hvis jeg skal skrive direkte inn på PDA-en (og eventuelt overføre filene til PC-en i ettertid). Jeg vil tro de fleste greier å skrive mye fortere for hånd enn de greier på Cassiopeia-enn. Et argument for å bruke og ha en slik liten datamaskin med seg, er for å ha oppdaterte telefonlister og liknende tilgjengelig. Greit nok det, men hvorfor betale flere tusen kroner for en slik enhet, når du kan få en mer spesialisert utgave av denne fra bokklubben sin for en hundrelapp eller to?

Jeg må for sikkerhets skyld understreke at det ikke er Cassiopeia generelt jeg kritiserer her, men PDA-konseptet slik det framstår i dagens løsninger. Skal man først ha en PDA, er ikke Cassiopeia noe dårlig kjøp. Men for meg er dagens PDA-modeller begrensede produkter jeg godt kan klare meg foruten.

Veiledende pris for Casio Cassiopeia E-10 er 3295 kroner eksklusiv mva. Distributør i Norge er Casinus AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.