Windows CE på Nintendo-prosessor

Windows CE har nå kommet med støtte til NECs VL4300 prosessorserie. Dette er den samme prosessoren som sitter i Nintendo 64 spillmaskiner.

Windows CE har nå kommet med støtte til NECs VL4300 prosessorserie. Dette er den samme prosessoren som sitter i Nintendo 64 spillmaskiner.

NEC Electronics Inc. forteller til Newsbytes at den nyeste versjonen av Windows CE OAL (OEM adaption layer - OEM står for original equipment manufacturer) nå støtter selskapets VL4300-serie av RISC-prosessorer. NEC sier at portingen til VR4300-prosessorklassen varsler at Windows CE beveger seg fra lav-effekts, håndholdte enheter til maskiner som man plugger inn i veggen.

Arnold Estep, markedssjef for VR Serien hos NEC Electronics, forteller til Newsbytes at betydningen av dette er langtrekkende, men at særlig dramatiske resultater sannsynligvis ikke vil vises for kundene før ved utgangen av første kvartal neste år.

VR4300, som er en 64-bit mikroprosessor, finnes i dag i 100 MHz og 133 MHz versjoner. Dette gjør den til en av de kraftigste prosessorene for Windows CE så langt. Prosessoren brukes allerede i en rekke produkter, slik som Nintendo 64 videospill og i høykapasitets skrivere slik som QMS 2425EX.

Estep forteller at ned denne typen prosessorer, som har en volumpris på under 30 dollar per stykk, kan man potensielt se enhver type nettverksterminal applikasjoner.

- Dette kan være telefonsentraler, nettlesere, underholdsningsplattformer tilknyttet ved hjelp av digital tv, satellittkringkasting, eller hva som helst. Poenget er at har man gitt et felles grunnlag av programmeringsgrensesnitt (API - Application Program Interface) og applikasjoner, vil det være mye lettere å få produktene ut på markedet.

- Det vi ser er en OAL som støtter våre utviklingsenheter for VR4300. Det er en slags Windows-terminal, en underholdningsplattform, en tynn-klient enhet. Alle kan kjøre Windows CE og vil gjøre det som levedyktige plattformer i en svært nær fremtid, fortsetter Estep.

Ifølge Jon Magill, markedsdirektør for Consumer Appliance Group ved Microsoft, er VR4300 prosessoren et nøkkeleksempel på en teknologi som er viktig for at Windows CE skal lykkes.

Nathan Brookwood, analytiker hos Dataquest, mener at VR4300-prosessoren har et svært attraktivt kost/ytelsesforhold.

Prosessorene er likevel ikke i ytelsesklasse med Intels prosessorer. Selv om NEC-brikkene er 64-bit og Intels bare er 32-bit, har Intels prosessorer høyere klokkehastighet og en del arkitektoniske forskjeller som kjører prosessorene opp på et høyere nivå.

Til toppen