Windows får innbygd SSH-støtte

Inngår samarbeid med OpenSSH-fellesskapet.

Microsoft vil bygge SSH-støtte inn Windows PowerShell, et kommandolinje-basert administrasjonssystem for Windows som ble introdusert med Windows Vista.
Microsoft vil bygge SSH-støtte inn Windows PowerShell, et kommandolinje-basert administrasjonssystem for Windows som ble introdusert med Windows Vista. Bilde: OpenSSH og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juni 2015 - 09:53

Microsoft kom i går med en for mange svært overraskende nyhet, nemlig en plan om at Windows skal få innebygd støtte for den krypterte kommunikasjonsprotokollen SSH (Secure Shell) via en kommende versjon av PowerShell.

SSH brukes i utgangspunktet til fjerninnlogging på datamaskiner via et terminalvindu hvor man så kan sende tekstbaserte kommandoer, men kan også brukes som en sikker tunnel for andre protokoller.

Svært mange operativsystemer har innebygd støtte for SSH, men ikke Windows.

Gode råd: Advarer mot dårlig SSH-sikkerhet 

PowerShell

Nå skriver Angel Calvo i Microsoft PowerShell-team at selskapet i økende grad lytter til kundeforespørsler, blant annet via sosiale nettverk og diskusjonsfora, og bruker dette som en integrert del av beslutningsprosessen for «framtidige investeringer».

SSH-støtte, både for å administrere Linux-systemer fra Windows og omvendt, har vært blant de mer utbredte forespørslene.

– Kombinasjonen av PowerShell og SSH vil tilby en robust og sikker løsning for å automatisere og fjernadministrere Linux- og Windows-systemer, skriver Calvo.

Nano: Planlegger knøtte-versjon av Windows Server 

Velprøvd

Teamet har kommet fram til at den beste løsningen vil være å integrere en velprøvd løsning, OpenSSH.

– Jeg er stolt over å kunngjøre at PowerShell-teamet vil støtte og bidra til OpenSSH-fellesskapet, skriver Calvo.

Tredje gang

Han legger til at dette egentlig er tredje gang teamet har forsøkt å støtte SSH. De to første forsøkene, i forbindelse med PowerShell V1 og V2, ble avvist.

– Gitt våre ledelses- og kulturendringer, bestemte vi oss for å gjøre enda et forsøk. Denne gangen, fordi vi var i stand til å vise en tydelig og overbevisende verdi for kundene, har selskapet vært veldig støttende, forteller Calvo.

Det er ennå ikke klart når SSH-støtten vil bli klar.

Windows 10: Får ikke gratis oppgradering 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.