BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows for Itanium er et tidlig svangerskap

Microsofts tidsplan for operativsystemer til Itanium-servere og -arbeidsstasjoner, viser at IA64 oppfattes som prøveplattform til et stykke ut i 2002.

30. mai 2001 - 08:37

Microsoft har klargjort sin tidsplan for 64 biters utgaven av Windows, beregnet på Intels nye Itanium-prosessor og dens etterfølgere i IA64-familien. (IA64 står for "Intel Architecture 64 bits". Den forrige prosessorerfamilien, ofte betegnet som x86, kalles etter dette mønsteret IA32, fordi data håndteres i porsjoner på 32 biter.)

Til de første Itanium-serverne som kommer ut i løpet av sommeren, har Microsoft klargjort et system døpt Advanced Server Limited Edition. Den selges ikke separat, men leveres bare buntet med maskinvare. Tidlig i 2002, antakelig samtidig med etterfølgeren til Itanium, McKinley, vil den endelige utgaven, Windows 2002 Advanced Server, også kjent som Whistler, være klar.

De som kjøper de første Itanium-arbeidsstasjoner, må nøye seg med et operativsystem i beta som Microsoft lover "utvalgte kunder". Den endelige arbeidsstasjonsutgaven av 64 biters Windows vil få betegnelsen Windows XP 64-bit Edition, og lanseres formelt samtidig med 32 biters utgaven, det vil si 25. oktober i år.

64 biters Windows profileres mot vitenskapelige og tekniske applikasjoner, samt store bedrifts- og e-handelssystemer. Det svarer til prosessorenes overlegne egenskaper innen tall- og minnehåndtering sammenliknet med IA32-plattformen. Målet for Microsoft er å utfordre Unix-baserte systemer innen avanserte arbeidsstasjoner og store servere. Det svarer til Intels ambisjoner for IA64.

Problemet inntil videre er at det ikke foreligger applikasjoner for å sette Windows-baserte Itanium-systemer i praktisk produksjon. Ifølge Microsoft samarbeides det med uavhengige leverandører for å sikre 64 biters Windows-utgaver av over 300 produkter. En betautgave av databaseverktøyet SQL Server skal etter planen gjøres tilgjengelig i tredje kvartal i år. Den endelige versjonen av dette nøkkelverktøyet vil komme samtidig med Windows 2002 Advanced Server.

IA64 er så forskjellig fra IA32 at 32 biters applikasjoner må kjøres emulert. Meldinger fra uavhengige kilder tyder på at ingen er imponert over ytelsen denne løsningen gir per i dag.

Konklusjonen er at 64 biters databehandling under Windows er i et tidlig svangerskap. Den virkelige fødselen kommer når McKinley, SQL Server, Windows 2002 Advanced Server - og forhåpentlig mange andre applikasjoner - er på plass en gang neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.