Windows for klynger nærmer seg

Microsoft sikter mot å gjøre den første klyngeutgave av Windows tilgjengelig til høsten.

Microsoft sikter mot å gjøre den første klyngeutgave av Windows tilgjengelig til høsten.

Microsoft vil trolig lansere en klyngeversjon av Windows Server 2003 i forbindelse superdatamaskinkonferansen SC2005, som arrangeres i november. Dette forteller Marvin Theimer, programvarearkitekt i Microsoft, til News.com. En betautgave vil trolig komme til sommeren.

Operativsystemet vil bli priset per datamaskin som legges til.

- Når du kjøper en klynge, vil lisenskostnadene per node i klyngen være billig, sammenlignet med ordinær Windows. Vi ønsker å være konkurransedyktige med for eksempel Red Hat, sier Theimer, uten å gå i detalj om hvor mye hver node vil koste. Det vil likevel være visse restriksjoner knyttet til bruken.

Blant funksjonaliteten klyngeprogramvaren skal tilby, er støtte for kommunikasjonsløsningen Message Passing Interface (MPI). I tillegg vil det følge med programmeringsverktøy for utvikling av programvare som kan kjøres på klyngen.

En senere utgave av klyngeutgaven skal støtte Microsofts .Net-infrastruktur, slik at utviklerne kan skrive programvare basert på C#-språket. Ifølge Theimer vil slik programvare være mindre effektiv enn C-baserte programmer som kjøres direkte på Windows, men det er enklere og sikrere å benytte .Net som grunnlag for programvaren.

    Les også:

Denne utgaven av Compute Cluster Edition vil også kunne administrere lastbalanseringen, slik at PC-er som ellers er uvirksomme settes til å gjøre produktive oppgaver. Metoden kalles "cycle harvesting" og benyttes av blant annet SETI@Home-prosjektet. Ifølge Theimer er denne metoden bare egnet i forbindelse med omkring 10 prosent av tekniske beregningsoppgaver med store krav til regnekraft.

En tredje utgave av klyngeversjonen skal gjøre det enklere for utviklere å programmer for klynger. Den skal også inkludere høynivå administrasjonsverktøy og skal hjelpe kunder å integrere det kraftige datautstyret med resten av deres infrastruktur.

Årsaken til at Microsoft først i år kommer med en klyngeversjon av Microsoft, skal være at dette har vært uinteressant for selskapet så lenge klynger bare ble benyttet i offentlige og akademiske miljøer. Nå brukes klynger stadig mer også i næringslivet, blant annet av bilindustrien og av farmasøytiske selskaper.

Klynge-versjonen vil kun kunne kjøres på systemer hvor prosessorene støtter 64-bits utvidelser (x64). Dette betyr at Itanium-prosessorer ikke kan brukes.

Til toppen