Windows kan kræsje etter 49,71 døgn

Hvis du aldri slår av PC-en din, kan du oppleve at den tilsynelatende helt umotivert kræsjer etter nøyaktig 49,71 døgn.

Hvis du aldri slår av PC-en din, kan du oppleve at den tilsynelatende helt umotivert kræsjer etter nøyaktig 49,71 døgn.

Feilen er bekreftet av Microsoft, men det er ikke gitt noen nærmere forklaring på hvorfor den rammer noen og ikke andre. Det er lagt ut en fiks på Microsofts nettsted, men den er ikke helt utprøvet ennå, og anbefales bare dem som er rammet av problemet. Det er ikke opplyst om når en endelig fiks vil komme. Derimot er det lovet en bedring i neste oppgradering til systemleverandører (kjent som OSR for OEM Service Release).

Bakgrunnen for feilen er en av de fem måtene 32 biters Windows måler tiden på, kalt Windows Time. Dette er et register som viser hvor mange millisekunder det er gått siden systemet ble slått på. Siden registeret er på 32 biter, nullstilles det etter et antall millisekunder lik 2 opphøyet i 32, det vil si 4.294.967.296 millisekunder, eller 49,71 døgn. Denne nullstillingen affiserer ikke Windows NT, men kan altså kræsje systemer drevet av Windows 95 eller 98.

For spesielt interesserte kan det opplyses at Windows Time er tilgjengelig gjennom funksjonen GetTickCount i Win32 API-et. Formatet er DWORD.

Denne digi.no-skribent tar forsåvidt ikke meldingen så tungt, da det erfaringsmessig likevel bare er unntaksvis at Windows 95 greier å holde det gående gjennom en hel arbeidsdag uten en eller annen form for omstart...

Til toppen