ANALYSER

Windows knuser konkurrentene

Linux og Mac OS X øker raskt, men ikke raskt nok.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. apr. 2011 - 11:14

Gartner har lagt fram en rapport over omsetningen i operativsystemmarkedet for datamaskiner i 2010. Rapporten sier ingenting om hvor mange lisenser som har blitt solgt eller delt ut.

Totalt vokste omsetningen i dette markedet med 7,8 prosent fra 2009 til 2010, slik at den totalt ble på 30,4 milliarder dollar i fjor. Veksten i pc-segmentet var på 9,3 prosent, mens den tilsvarende veksten i servermarkedet var på 7,8 prosent.

Fortsatt er det Microsofts Windows-virksomhet som står for mesteparten av omsetningen i operativsystemmarkedet. Fra 2009 til 2010 vokste omsetningen med 8,8 prosent, altså noe mer enn det generelle markedet. Dette førte også til at Microsoft markedsandel vokste fra 77,9 til 78,6 prosent, ifølge Gartner.

Veksten i omsetning av Windows skyldes blant annet Windows 7, som ble lansert i oktober 2009. Veksten i omsetningen av Windows til pc-er var på 9,2 prosent, mens veksten i omsetningen av Windows Server var på 7,5 prosent.

I pc-segmementet var det likevel omsetningen av Mac OS X som vokste raskest, målt i prosent. Veksten i omsetningen var på 15,8 prosent, men med en markedsandel på bare 1,6 prosent i 2009, utgjør ikke veksten ikke så mye i rene penger. Omsetningen av Mac OS X totalt vokste fra 449 til 520 millioner dollar.

– I markedet for server-operativsystemer var Linux det raskest voksende delsegmentet i 2010 ettersom sluttbrukere tok i bruk mer åpen standard-systemer, sier Alan Dayley, administrerende visepresident Gartner, i en pressemelding.

– Innen Unix OS-markedet hadde IBM AIX en vekst på nesten ti prosent, mens generelt opplevde Unix en moderat eller negativ vekst. Trusselen om nedleggelse av Unix-operativsystemer som Tru64 og NetWare førte til at undersegmentet for annen proprietær Unix falt med 39,6 prosent i 2010, samtidig som at noe leverandører pensjonerte sine proprietære Unix-systemer og flyttet brukerne til mer åpne systemer, sier Dayley.

IBMs konsolidering av System p og System i, sammen med økt fokus på AIX, førte ifølge Gartner til at omsetningen av System i bare vokste med 2,7 prosent i fjor.

HP-UX vokste med 3,7 prosent, men selskapet opplevde negativ vekst i omsetningen av nå nedlagte Tru64, i tillegg til NonStop og OpenVMS.

Omsetningen av Solaris falt i fjor med 3,2 prosent. Dette skyldes ifølge Gartner at kundene var skeptiske til Oracles engasjement overfor plattformen etter blitt eier av denne gjennom oppkjøpet av Sun. Omsetningen av Oracles Unbreakable Linux vokste derimot med nesten 200 prosent i fjor.

Red Hat er den dominerende aktøren Linux for server-markedet. Omsetningen av Red Hat Enterprise Linux vokste med 18,6 prosent til 592 millioner dollar i fjor, ifølge Gartner, som mener at dette fenomenet viser at markedet has akseptert Linux som et levedyktig alternativ til Unix og andre proprietære operativsystemer i virksomhetskritiske miljøer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.