BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows-miljø for Unix omsider funksjonsferdig

Wine, et mye brukt miljø for å kjøre Windows-programmer under Unix, har etter 12 år kommet over i betafasen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. okt. 2005 - 13:11

The Wine Project annonserte i går at kjernearkitekturen i Wine, et åpen kildekodeprosjekt som gjør det mulig å kjøre Windows-applikasjoner på blant annet Linux, nå er komplett. Med versjon 0.9, som ble gitt ut i går, skal verktøyene og bibliotekene være funksjonelt komplette og klare for kommersiell testing og optimalisering. Fram til nå har Wine blitt ansett for å være i alfafasen.

- Wine 0.9 markerer begynnelsen på «prime time» for Wine. Applikasjonen har gjennomgått store ombygginger de siste månedene, noe som reflekterer arbeidet til utviklere verden over, sier Alexandre Julliard, sjefkoordinator i The Wine Project, i en pressemelding.

- Wine 0.9 er nå en stabil applikasjon med solid støtte for alle Linux-kjerner. Mens arbeid gjenstår før Wine kan stå fram på egenhånd, er vi spente og oppmuntret av denne store milepælen, sier Julliard.

Det er flere nyheter i den nye utgaven. Ferdigstillelsen av «winecfg» gjør at utviklere ikke lenger trenger å lage skreddersydde konfigurasjonsfiler for initiering og applikasjonsinnstillinger. Et fullt sett med dynamisk lenkede biblioteker, fjerner behovet for å laste ned DLL-er fra Microsoft. Dessuten er støtten for installasjonsprogrammene til Windows-programvaren blitt forbedret, noe som øker sannsynligheten for vellykket installasjon.

Brukere av Wine trenger ikke å kjøpe en Windows-lisens for å kjøre Windows-programvare. De kan kjøre en rekke Windows-programmer (oversikter finnes på denne siden), og antallet øker stadig. Internet Explorer og World of Warcraft er blant eksemplene.

Applikasjonen tilbyr også et verktøysett for portering av Windows-kildekode til Linux og andre Unix-lignende operativsystemer, inkludert FreeBSD og Solaris.

Wine kan lastes ned fra denne siden.

The Wine Project samarbeider tett med CodeWeavers, en programvareleverandør som tilbyr kommersiell programvare blant annet basert på Wine. Selskapet annonserte i går en ny versjon av CrossOver Office, som er basert på den nye Wine 0.9.

Blant nyhetene i CrossOver Office 5.0, er i tillegg til forbedringene i Wine 0.9, løfter om stabil kjøring av Office 2003 og «Bottles», en funksjon som gjør det mulig å lage en virtualisert, separat Windows-plattform på Linux-maskiner. Den visuelle presentasjonen skal ha blitt forbedret, med jevnere sideoppfriskninger og færre grafikkfeil. Bedre støtte for DirectX-API-et også inkludert.

Blant programvare som også skal kunne kjøres smertefritt i Crossover Office 5.0, finner man Visio, Internet Explorer, Adobe Photoshop, Macromedia Dreamweaver, Intuit Quicken og QuickBooks, samt Lotus Notes.

CrossOver Office 5.0 kommer i to utgaver, Standard og Professional, hvor sistnevnte leveres med mer avanserte utrullingsfunksjonalitet, flerbrukerstøtte og utvidet support.

Prisen for de to utgavene er henholdsvis 40 og 70 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.