Windows Millennium - to måneder etter

Det store spørsmålet, etter flere tester, er om Windows ME er stabil nok til bruk.

De aller fleste nettaviser med litt respekt for seg selv har sett på, eller i hvert fall omtalt Windows Millennium (ME). Det de fleste har gjort, og som i de fleste forbrukeres øyne blir feil, er å installere testversjoner, men ikke å bruke disse noe særlig.

digitoday har brukt Windows Millennium på flere maskiner i snart to måneder og har dermed kommet over endel problemer og gleder vanlige brukere vil støte på.

Det er flere nyheter i produktet, men lite som ikke kan lastes ned og installeres under Windows 98.

Lynrask oppstart

Windows ME har fått en ny funksjon som heter Fast Boot. Denne vil, på de fleste nye maskiner, redusere oppstarten til ned mot 20 sekunder. En test på en nyinstallasjon på en Pentium III 733 ga oss så lite som 14 sekunder for å starte maskinen. Dette ble forlenget til rundt 20 sekunder da noen programmer ble installert, men likevel en enorm forbedring i forhold til Windows 9x og NT.

Ingen "real mode"

Ved første blikk er det ikke altfor mye som skiller Windows Millennium fra Windows 98 SE, men det er enkelte småting som skiller dem. Deler av basiskomponentene er skrevet om, men ikke nødvendigvis i like stor grad som Microsoft gjerne vil at brukerne skal tro.

Et av de store irritasjonsmomentene for de som bruker Windows litt "hardere" enn gjennomsnittet er mangelen på DOS. Det er, slik Windows ME er satt opp i utgangspunktet, umulig å få en såkalt "real mode"-oppstart, altså å starte maskinen i DOS og ikke starte Windows. Dette sier Microsoft kommer av at de har skrevet om hele systemet for å slippe 16-bit i grunnen.

Da er det litt rart at folkene bak dette nettstedet har laget et lite program som gjør det mulig. Ved direkte spørsmål kjente ikke Microsoft til dette, og kunne derfor ikke svare på hvordan det var mulig.

Vanlig bruk

For normale brukere finnes det noen småting man må være klar over. Windows ME er mye mer kresen overfor enhetene som er installert, og på de fleste systemer bør man derfor installere oppdaterte drivere fra hovedkortleverandøren. I tilfellene her hadde vi spesielt store problemer med en maskin med både Matrox G400 og Creative Labs SoundBlaster Live!, og stort sett alle de andre systemene som kjørte Matrox skjermkort og SoundBlaster lydkort. Symptomene var problemer med å slå av maskinen og diverse mindre problemer under kjøring. Creative kjente ikke til problemet, Microsoft hadde ingen kjennskap til at noe slik skulle skje, men Matrox hadde selv vært borti problemene. For å ordne opp i det måtte vi laste ned et lite program som oppdaterte driverne til hovedkortet, og vips var systemet stabilt som aldri før.

Hovedkonklusjonen

Mange har for vane å vente en stund til de oppgraderer eldre versjoner av Windows til den siste. Dette kommer ikke minst av at de vil høre fra andre hvilke opplevelser de har, og at nye versjoner gjerne må testes litt før man er sikker på at de holder mål.

Med tanke på de endringene som er gjort, virker det rimelig ufarlig for en person med passe kompetanse å oppgradere systemet sitt, men dette er nok likevel ikke for alle og enhver. Når problemene først inntreffer kan de gjerne gi brukeren litt hodepine, så det er best å la en person med litt kunnskap ordne opp i problemene.

Enkelte enheter som opererer på grunn-nivå i operativsystemet kan også skape problemer. De fleste Norton Utilities produktene (Norton Antivirus fungerer fint), PartitionMagic og en del annen maskinvare kan også skape problemer. Folk flest vil neppe merke noe til det, men de "tunge" brukerne kan muligens få en litt tung start. Etter det digitoday vet er det nye versjoner av Norton-produktene på vei, og disse skal også virke på den nye Windows-versjonen.

For alle andre er det nok trygt å oppgradere allerede når Windows ME kommer i butikkene på fredag. Da har man jo også hele helgen til å rydde opp i eventuelle problemer som måtte oppstå.

Som vanlig kan vi ikke anbefale å oppgradere, da dette sjelden gir noen fordeler overfor en helt ren installasjon - heller motsatt. Med en frisk installasjon vil man uansett få oppdatert alle filene, og ikke noe gammelt rusk vil ligge igjen og ødelegge.

Lansering er torsdag 14.09 og produktet beregnes å være tilgjengelig i butikkene fredag 15.09. Den norske versjonen kommer omtrent to uker senere.

Til toppen