Windows: Nytt operativsystem, gammel kjerne

Microsoft tviler nå på at etterfølgeren til Windows 98 vil ha felles kjerne med Windows 2000. Tvert imot ser det ut til at Windows 9x-kjernen får bli med i minst en periode til.

Microsoft tviler nå på at etterfølgeren til Windows 98 vil ha felles kjerne med Windows 2000. Tvert imot ser det ut til at Windows 9x-kjernen får bli med i minst en periode til.

Microsoft har i omtrent to år holdt fast ved at den neste utgaven av selskapets operativsystem for vanlige PC-er – det vil si etterfølgeren til Windows 98 – ville være basert på kjernen fra kjernen fra Windows NT. Ifølge tidsskriftet Sm@rt Reseller overveier selskapet nå å utvide levetiden til Windows 9x-kjernen til minst en utgave til.

Når en eventuelt slik ny utgave av desktop-operativsystemet - som kanskje får navnet Windows 2000 Personal Edition - blir ferdig, er usikkert. Microsoft vil bare bekrefte at selskapet evaluerer en framtidig utgave av operativsystemet basert på Windows 9x-kjernen.

Ifølge Sm@rt Reseller er det mange teorier om hvorfor Microsoft nå kanskje har skiftet mening. Flere betatestere forteller at Microsoft har problemer med å flytte funksjonalitet fra Windows 9x til NT-kjernen. Dette inkluderer støtte for Plug-and-Play og PCMCIA. I tillegg tror flere at det kan bli vanskelig å gjøre NT-kjernen kompatibel med spill som er tilpasset Windows 9x.

En annen faktor er det faktum at Windows 2000 kommer til å kreve temmelige kraftige maskinvareressurser, kanskje tilsvarende 64 MB minne og 300 MHz Pentium II-prosessor. Slike konfigurasjoner er foreløpig ikke særlig utbredte på hjemmemarkedet.

Ikke nok med det. Microsoft bruker nå flertallet av sine operativsystem-utviklere til å gjøre ferdig den tredje betautgaven av Windows 2000. Mangelen på testere har ført til at selskapet har måttet slå sammen testerne av Windows 98 Service Pack 1 (SP1) og OSR 1 (OEM Service Release) til kun å teste den sistnevnte. Hva som da vil skje med SP1 er fortsatt usikkert.

Til toppen