Windows- og Linux-selskap bløffer deg

Lindows lover å la deg kjøre Windows-programmer på Linux. Norske Linpro er imidlertid ikke imponert og mener Lindows forsøker å fremstå som større og bedre enn de faktisk er.

Linux oppleves av mange som nokså tungt å installere, og de fleste ønsker å bruke Office. Dette er to av de viktigste argumentene mot Linux og noe av årsaken til at Windows fortsatt har bortimot monopol på PC-operativsystem-siden.

Men mange arbeider med å løse disse problemene, deriblant det norske samarbeidsprosjektet Skolelinux. Ingen slår imidlertid ambisjonene til amerikanske Lindows som lover en Linux-versjon som kan kjøre Windows-programmer. I tillegg til å forenkle Linux, lover selskapet at du skal kunne bruke Windows-programmer uten å betale for en Windows-lisens.

Les også:

Selskapet har nå lansert sin andre beta-versjon, som de kaller Preview 2. Produktet er altså ganske komplett og Lindows er da også lovet i salg til sommeren.

digi.no har fått tilgang på beta-versjonen og latt to konsulenter hos Linux-konsulentselskapet Linpro til å teste Lindows.

De er mindre imponert og dessuten sterkt kritiske til hva de mener er et aldri så lite forsøk fra Lindows-gjengens side på å fremstå som større og bedre enn de faktisk er.

Installasjonen av Lindows gikk greit da systemkonsulentene Tore Anderson og Audun Ytterdal skulle teste Lindows. Brukeren får en 'snillere' Linux som gjemmer bort, men ikke fjerner funksjoner. Foreløpig er systemet "litt sært" på SCSI-disker, men eller er det bare noen få valg, og vips, du har installert Linux på PC-en.

Dette er positivt, mener Linpro-konsulentene, men:

- Lindows er egentlig Linux-distribusjonen Debian med grensesnittet KDE. Lindows har bare laget et mer automatisk system for å starte Windows-programmer, sier Anderson til digi.no.

Dette fungerer også i vanlig Linux, men du må laste ned den såkalte tolkeren/emulatoren Wine og starte Windows-programmer med et Wine-parameter. I Lindows slipper du dette. Lindows påstår at man har videreutviklet Wine betydelig, men hvor mye er foreløpig uklart.

Linpros stikkprøve med Winzip og Opera avdekker i hvert fall problemer. Winzip installererte seg selv feilfritt på c:\, mens Windows-versjonen av Opera ikke fungerte i det hele tatt.

Anderson og Ytterdal mener dessuten at Lindows forsøker seg på en aldri så liten bløff:

- Lindows forsøker å få brukeren til å tro at de har laget et helt nytt operativsystem og en lang rekke programmer selv. I virkeligheten har de bare gjort noen mindre tilpasninger av Linux og programmene som vanligvis distribueres med operativsystemet, hevder Anderson.

Han peker på at GPL-lisensprinsippet forsåvidt åpner for dette: Alle kan tilpasse Linux og det meste av programmene som følger med. Men du må da også la andre få tilgang til dine tilpasninger. Dette er foreløpig ikke mulig, selv om Lindows lover å gjøre det når de lanserer.

Men et kanskje større problem er at Lindows fremstiller blant andre programmene i kontorprogramvare-samlingen K-office som sine egne.

Lindows har for eksempel døpt om tekstbehandleren K-Word og regnearket K-Spread til Wordpublisher og Spreadsheet Pro. Sammenlikner man disse to skjermdumpene fra K-word og Wordpublisher (begge lenkene åpner nytt vindu), ser man at det faktisk er det samme programmet.

Lindows kan dog ha gjort modifikasjoner, men Anderson oppdaget ingen ved en rask sjekk.

I tillegg serverer selskapet følgende underlige tilbud: De to programmene har egentlig kostet 339 dollar (3000 kroner) per stykk, men selskapet har satt et kryss over denne prisen og tilbyr nå programmene gratis (se bildet av logo over). Problemet er at K-Office alltid har vært gratis.

Prisen på Preview 2 er 99 dollar, noe som kanskje indikerer prisen på Lindows når det kommer i salg. Vil du se på skjermdumper fra systemet, finnes de blant annet på Planet-Xp.de.