Windows og Linux vil fortrenge Symbian

En ny undersøkelse hevder at Symbians dominans som operativsystem i smarttelefoner snart er over.

En ny undersøkelse hevder at Symbians dominans som operativsystem i smarttelefoner snart er over.

En rapport The Diffusion Group (TDG) publiserte tidligere denne måneden, fastslår at kampen mellom leverandørene av operativsystemer til avanserte mobiltelefoner vil bli mer intens de nærmeste årene. Helt konkret mener TDG at Symbian gradvis vil tape andeler til både Windows og Linux.

Symbian annonserte nylig at selskapet nesten har tredoblet leveringene det mobile operativsystem fra 14,4 millioner enheter i 2004 til 33,9 millioner enheter i 2005. Dette skal være det fjerde året på rad at leveransene er blitt mer enn doblet.

TDG i rapporten "Advanced Mobile Operating Systems: Analysis & Forecasts" at Symbian ved slutten av 2005 hadde en markedsandel på 51 prosent, fulgt av Linux med 23 prosent og Microsofts mobile operativsystemer, som hadde en andel på 17 prosent. Leveransene av Linux økte ifølge TDG langt kraftigere enn de fleste hadde forventet i andre halvdel av 2005.

- Symbian vil opprettholde ledelsen ut 2009, men i 2007 vil andelene begynne å synke som følge av at større utbredelse av både Windows, Linux og Java-baserte operativsystemer begynner å erodere utvikler- og leverandørstøtten for Symbian, sier Lee Allen, forfatter av rapporten og mobilanalytiker hos TDG, i en pressemelding.

Ved slutten av 2010 venter TDG at Symbians markedsandel innen avanserte mobile enheter vil ha sunket til omtrent 22 prosent. Samtidig ventes det at andelene for Windows og Linux vil ha økt til henholdsvis 29 og 26 prosent.

TDG mener at den viktigste vekstfaktoren innen avansert mobiloperativsystemer vil være det kommende kinesiske markedet og den globale migreringen blant brukere over til kraftigere enheter med mer avanserte applikasjoner, samt sømløs mobilitet som vil bli tilbudt av operatørene.

Windows Mobile vil tjene på integrasjonen med andre Windows-plattformer. Dette gjelder spesielt i bedriftsmarkedet.

TDG mener at markedsvinneren vil avgjøres av faktorer som integrasjon med andre plattformer og hvor enkelt det er å utvikle applikasjoner og kombinasjonen.

Kryssilden mellom Linux og Windows Mobile ventes å åpne en mulighet for SavaJe og andre rene Java-plattformer.

Til toppen