Windows og Office til 300 kroner

I Thailand har Microsoft kuttet prisene på Windows og Office til 300 kroner. Bare slik kan Microsoft vokse - her er regnestykket:

I Thailand har Microsoft kuttet prisene på Windows og Office til 300 kroner. Bare slik kan Microsoft vokse - her er regnestykket:

Microsoft sliter med et enormt dilemma. Selskapet har solgt lisenser til store deler av den voksne befolkningen i den vestlige verden, men resten av verden har ikke råd til å betale to ganger 4000-5000 kroner.

Derfor piratkopieres det over en lav sko i mange land. Microsofts store utfordring er å redusere prisene på Windows og Office i Øst-Europa, Asia, Afrika og Sør-Amerika uten at dette fører til krav om kutt i dagens priser.

Prisskutt er mulig, for kvartalstall digi.no tidligere har omtalt viser at Microsoft har en margin på over 80 prosent på sine produkter.

Nå har Microsoft begynt å sette ned prisene. Thailandske myndigheter har startet et program for å billig-PC-program der man bruker Linux. I sommer kuttet derfor Microsoft prisene på Thai-versjonen av Office og Windows til 40 dollar (300 kroner) pakken, skriver Cnet. Tilbudet gjelder riktignok bare billigprogrammet Informasjon, kommunikasjon og teknologidepartamentet i Thailand gjennomfører.

Microsoft nekter nå for at priskuttene vil gjentatt i andre land, men tallenes tale er klare - det store flertall av verdens befolkning har ikke råd til å kjøpe Windows eller Office.

En PC har derimot stadig flere råd til, særlig etter priskuttene de siste årene. Det er dette som har fått land som Thailand til å innføre billig-PC-programmer. Eksempler fra USA viser at du kan få brukbare kontor-maskin med skjerm til det samme som en Office-lisens koster.

Følgende regnestykke digi.no har satt sammen understreker dilemmaet Microsoft står ovenfor hvis man ønsker å øke salget i de mindre rike deler av verden:

Microsoft har en fast pris på Windows og Office i hele verden. Windows XP Home koster 199 dollar og Office XP koster 399 dollar. Dette er minimumspriser - i tillegg kommer det nasjonale påslag. I Norge løfter dette prisen fra 3000 kroner (399 dollar) til 5000 kroner.

Bruker man ferske tall fra den sveistsiske storbanken UBS, kan man så regne seg til hvor mange timer med gjennomsnittslønn en Office-lisens koster (se vår tabell). I Oslo hevder UBS at snittlønnen er på 24,4 dollar i timen. Er vi snille og bruker 399 dollar-prisen, og glemmer skatt, må du jobbe 16 timer for å kunne kjøpe en standard, fullversjon Office XP.

Tabellen til høyre viser hvor mange timer en med gjennomsnittsinntekt må jobbe for å kjøpe en Office-pakke i forskjellige land. På bunn av listen til UBS finner vi forholdsvis velutviklede land som India der en Office-lisens koster 570 timers arbeidsinnsats. Med en norsk arbeidsuke, er dette tre til fire måneders arbeid på heltid.

Og dette er i storbyen Mumbai (tidligere kalt Bombay). Lønningene ute i distriktene i India er langt lavere. Enda verre blir det i virkelig fattige land. I mange afrikanske land anslår FN at store deler av befolkningen lever på ned mot en dollar om dagen. Da blir Office og Windows dyrt.

Her finner du UBS' statistikk

Til toppen