RESULTATERFINANS

Windows-omsetningen sprekker

Microsofts kvartalstall gjenspeiler problemene i pc-bransjen.

Windows-omsetningen i desember-kvartalet var lavere enn det analytikerne hadde ventet. Slik har det vært i fire av de siste fem kvartalene.
Windows-omsetningen i desember-kvartalet var lavere enn det analytikerne hadde ventet. Slik har det vært i fire av de siste fem kvartalene.
20. jan. 2012 - 08:31

Microsoft offentliggjorde i går kveld sine tall for kvartalet fram til 31. desember, regnskapsårets andre.

Omsetningen økte med 4,7 prosent til 20,1 milliarder dollar, hvilket er ny rekord. Driftsutgiftene økte med 9,4 prosent til 12,98 milliarder dollar, slik at driftsresultatet ble svekket med 2,1 prosent til 7,99 milliarder dollar, sammenliknet med samme kvartal i 2010.

Nettoresultatet etter skatt er 6,62 milliarder dollar, ned 0,2 prosent.

Divisjonen for Windows og Windows Live omsatte for 4,74 milliarder dollar. Det er en nedgang på 6,3 prosent. Driftsresultatet ble 2,85 milliarder dollar. Det er en nedgang på hele 11,3 prosent.

I pressemeldingen sier Microsoft at det er solgt over 525 millioner Windows 7-lisenser siden systemet ble lansert. På tallpresentasjonen ble det vist til at pc-markedet krymper, og at særlig forbrukermarkedet i Europa er preget av økonomisk usikre tider.

Office-siden – «Business Division» – går det derimot bedre. Dette er Microsofts største avdeling, og den suverent mest lønnsomme: Omsetningen økte med 2,8 prosent til 6,28 milliarder dollar, og driftsresultatet ble bedret med 1,6 prosent til 4,15 milliarder dollar. Office står for 30 prosent av Microsofts omsetning, og for 52 prosent av driftsresultatet.

Avdelingen for serverprogramvare og utviklerverktøy – «Server and Tools» – økte sin omsetning med 11,3 prosent til 4,77 milliarder dollar, og sitt driftsresultat med 16,7 prosent til 2,0 milliarder dollar.

Sterkest vekst viser Xbox-avdelingen – «Entertainment and Devices» – der omsetningen økte med 14,6 prosent til 4,24 milliarder dollar. Hvis mønsteret fra dette kvartalet fortsetter, vil Microsoft snart omsette mer rundt Xbox enn rundt serverprogramvare og utviklerverktøy. Utfordringen for Microsoft er ikke bare at Xbox-marginene er tynne: De er også fallende. Driftsresultatet endte på beskjedne 528 millioner dollar, en nedgang på 20,7 prosent.

Avdelingen for nettjenester (MSN) – «Online Services» – er den eneste av Microsofts fem avdelinger som omsetter for under fire milliarder dollar i kvartalet. Ikke bare det: Den når ikke engang opp til én milliard. Omsetningen var 784 millioner dollar, opp 10,0 prosent, og driftsresultatet var igjen negativt, med et tap på 458 millioner dollar. Tapet er 18 prosent mindre enn for et år siden.

Microsoft bekrefter at de gjennomfører en prosess for å kutte kostnader, og at driftsutgiftene for hele regnskapsåret 2011–2012 skal reduseres med 400 millioner dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.