Windows overalt?

Dersom du synes du ser Microsoft overalt allerede, har du ennå ikke sett hva Windows CE kan føre til.

Dersom du synes du ser Microsoft overalt allerede, har du ennå ikke sett hva Windows CE kan føre til.

Windows CE, Microsofts minioperativsystem for alle slags elektroniske duppeditter, er bra for telefoner mener Microsoft, som på tirsdag investerte i Navitel Communications Inc som nå vil gå ut av maskinvareindustrien og konsentrere seg om å utvikle programvare for Windows CE. Randy Adams, president i Navitel sier til Internet IT Informer at han tror denne allianse vil styrke Navitels posisjon som programvareutvikler.

- Vi vil nå konsentrere oss om å utvikle Internettorientert programvare, sier Jeff Spier i Navitel til Wired News. - Det beste med Windows CE er at det gir oss mulighet til å utvikle forholdsvis portable applikasjoner.

Denne annonseringen kommer i kjølvannet av at Microsoft har posisjonert Windows CE som den ideelle plattformen for nettbokser og annet utstyr som kobler PC-en til TV-en. Dette har de gjort ved å kjøpe opp WebTV Networks og investere 1 milliard dollar i kabelgiganten Comcast tidligere i år.

Med Windows CE vil Microsoft inn på markedet for all slags elektronikk fra Internett-telefoner til personsøkere. Ekspertene tror at markedet for slike produkter, som ennå er på spebarnsstadiet, vil overgå PC-markedet innen et par år.

- Det er åpentlyst at Microsoft vil inn på alle områder innenfor dataindustrien hvor de ser en mulighet for å tjene penger, sier Alan Reiter i Wireless Internet and Mobile Compuiting til Wired News. - De tror på å stappe inn programvare i alt som er koblet opp mot Internett, enten det er arbeidsstasjoner eller lommecomputere.

I et intervju med Wired News sier Robert O'hara, som leder Windows CE-utviklingen, at meningen med Windows CE er at det skal kunne kjøres på alt som har en 32-bit mikroprosessor, også vanlig forbrukerelektronikk. O'hara spår at Windows CE vil bli det ledende systemet for den trådløse mobilindustrien.

- Det vil ta en stund før Windows CE dukker opp i mikrobølgeovner, sier O'hara, - men etterhvert vil systemet dukke opp på stadig flere områder.

I dag kjører Windows CE på lommedatamaskiner og Navitels telefon, men Microsoft arbeider med utallige prosjekter for å utvide systemets muligheter. Om et par uker kommer versjon 2.0 av Windows CE som også støtter Java og ActiveX. Bransjeovervåkere sier til Wired at Microsofts prosjekt for Windows CE med kodenavn Gryphon peker seg inn mot markedet for digitale, personlige assistenter, mens andre prosjekter med kodenavn Apollo og Mercury retter seg mot navigasjonssystemer for biler og små lommecomputere med fargeskjermer.

Det gjenstår fremdeles en del før Windows CE vil være på plass i trådløse enheter, spår noen analytikere. Microsoft prøver å krympe sitt Windows-system slik at det passer i veldig små utstyrsenheter, men i dette markedet finnes det allerede aktører som UnwiredPlanet, Microware og Geoworks som begynte i andre enden med små, tettpakkede systemer som de utvider etterhvert. Det viktigste for alle aktørene nå er å skaffe seg programmerere som kan utvikle de små systemene i et marked hvor produktene er nye og applikasjonene må skrives. At disse systemene er knøttsmå er spesiellt viktig for trådløse telefoner. Det er ikke sikkert at Microsoft klarer å krympe sin kode tilstrekkelig fort nok.

Andre analytikere tror ikke det vil vare lenge før Microsoft er store på det trådløse telefonmarkedet.

- Det er samme hva Microsoft mangler når de går inn i et nytt marked, sier Andrew Seybold som publiserer Andrew Seybolds Outlook,et bransjenyhetsbrev.

-Med de store ressursene de har og de gigantiske markedsføringsmulighetene skal man ikke se bort i fra at Windows CE kjører på personsøkeren din om et par år.

Til toppen