Windows PC-er kommer nå uten IE og Media Player

Sommerens SP1 til Windows XP vil preges av forliket i monopolsaken. Det muliggjør PC-er uten typiske Microsoft-applikasjoner.

Sommerens SP1 til Windows XP vil preges av forliket i monopolsaken. Det muliggjør PC-er uten typiske Microsoft-applikasjoner.

Ifølge ZDNet er Microsoft er i ferd med å gjøre ferdig ServicePack 1 (SP1) til Windows XP. Oppgraderingen vil inneholde støtte for trådløse skjermklienter etter den nye "Mira"-spesifikasjonen, og for multimediafjernkontroller etter den nye "Freestyle"-spesifikasjonen. I tråd med forliket med USAs justisdepartement og ni delstater vil SP1 også inneholde hjelpemidler som gjør at både brukere og PC-leverandører kan fjerne integrerte Windows-applikasjoner som Internet Explorer, Outlook Express, Windows Media Player og Windows Messenger, og erstatte dem med produkter fra konkurrerende leverandører.


Hvor dypt denne fjerningen går, det vil si om det bare dreier seg om å ta bort ikonet på Windows-arbeidsflaten, eller om det dreier seg om å slette selve applikasjonene, er foreløpig ukjent. Konkurrentene frykter at Microsoft vil beholde flere grunnleggende funksjoner, slik at utviklere som leverer tilleggsapplikasjoner fortsatt skal binde seg til Microsofts løsninger, i stedet for å stilles reelt fritt til å velge alternativene.

Ifølge ZDNet, kan PC-leverandører tenke seg å endre standardoppsettet av Windows med andre nettlesere, mediaspillere og meldingshåndterere, bare dersom Microsofts konkurrenter betaler nok til å gjøre det bryet verdt. Marginene i PC-bransjen er små, og det koster å framstille og vedlikeholde egne utgaver av Windows i stedet for bare å pøse ut standardversjonen fra Microsoft.

Det spekuleres i om for eksempel AOL Time Warner vil betale for at det tilbys spesielle PC-er med deres nettleser og meldingshåndterer, eller om Real vil inngå avtaler med en større PC-leverandør for å sikre seg brukere av deres mediaspiller.

Den utgaven av SP1 som PC-leverandørene hittil har fått innsyn i, skal være så uferdig at ingen er villig til å komme med klare uttalelser. Microsoft regner med å komme i gang med seriøs testing av en endelig versjon i løpet av en måneds tid, slik at brukere og PC-leverandører får tilgang til den omkring august.

Til toppen