BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows Phone blir norsk (ett år senere)

Men selv med kodenavn "Mango" blir Norge snytt for flere tjenester.

Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge.
Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge.
14. apr. 2011 - 09:08

Microsofts programsjef for Windows Phone, Joe Belfiore, holdt i går en viktig presentasjon om plattformens fremtid på utviklerkonferansen Mix i Las Vegas.

Særlig viktig, sett med norske øyne, er det at neste versjon av Windows Phone endelig skal få en skikkelig lansering her til lands.

Forvirret? Windows Phone 7 er da allerede lansert? Ja, i USA ble operativsystemet og alle de tilhørende tjenestene lansert for over et halvt år siden. Den amputerte "norgeslanseringen" som fulgte var egentlig ingen lansering overhodet. Det var kun snakk om importerte mobiltelefonmodeller.

Vesentlig funksjonalitet manglet, som tilgang til applikasjonsbutikken Marketplace, musikktjenesten Zune, spilltjenesten Xbox live med mer. Ja, for ikke å snakke om at operativsystemet ennå ikke finnes i norsk språkdrakt.

«Mango»-oppdateringen kan oppfattes som Windows Phone 7.5. Produktteamet har ifølge digi.nos kilder i Microsoft valgt dette kodenavnet fordi mango er "sweeter than apple". Et stikk til konkurrenten, med andre ord.

Tabbeutgivelse

Men først: Microsoft gikk på en smell med utgivelsen av den første oppdateringen til Windows Phone, med kodenavn NoDo («No Donut» - igjen et stikk til konkurrenter, denne gang Android). Utrullingen skapte problemer for enkelte mobilprodusenter. (Frustrerte brukere kan nå følge status på Microsofts nettside Where's my phone update?)

Problemene skal ha oppstått i forbindelse med blant annet mobilprodusenter og teleoperatørers testing av oppdateringen til egne kunder. Microsofts har beklaget fadesen, og gjentok under gårsdagens seanse at de har tatt lærdom og at fremtidige oppdateringer skal fungere bedre.

Endelig på norsk

Microsoft avslørte i går at Mango, som er lovet i løpet av året, nærmere bestemt til høsten, bringer med seg forbedret multitasking, bedre nettleser med fullversjon av IE9 og ikke minst støtte for 16 nye språk.

- Norsk er blant disse. Det betyr at Norge er blant de nye markedene som Windows Phone skal lanseres med utgivelsen av Mango, bekrefter teknologidirektør i Microsoft Norge, Peter Merok på telefon fra Las Vegas.

Den bebudene høstlanseringen, der oppdateringen både skal kunne installeres av eksisterende kunder og være på plass i nye håndsett som selges, innebærer at norgeslanseringen kommer om lag ett år etter at Windows Phone 7 ble utgitt i USA.

- Det er viktig å forstå at det ligger mye arbeid bak lanseringen for å få på plass løsninger som er godkjente i alle land. Dette er forbrukerrettigheter og ting som ikke nødvendigvis henger direkte sammen med selve plattformen, sier Merok til digi.no.

Teknologidirektøren har tidligere kalt de manglende tjenestene, som norske Windows Phone-brukere ennå ikke har tilgang på, som viktige for totalopplevelsen av plattformen. Til høsten skal det meste være på plass, men selv da vil noe mangle, sammenlignet med funksjonalitet som allerede finnes i andre markeder.

- Zune, i den forstand at du kan kjøpe musikk vil ikke være på plass. Det vil også være funksjonalitet knyttet til (søk- og karttjenesten) Bing som mangler, vi har ikke hatt en full lansering av Bing her ennå, sier Merok.

Det som derimot loves klart er norsk språk og skjermtastatur, mulighet til å kjøpe applikasjoner i Marketplace (å selge applikasjoner er allerede mulig), samt integrasjon med spilltjenesten Xbox live.

Petter Merok sier at det hittil er solgt «noen tusen» mobiltelefoner med Microsoft nye operativsystem i Norge, men lar ikke det dempe sin egen fremtidsentusiasme.

Han viser blant annet til optimistiske prognoser fra IDC og Gartner som antyder at Microsoft kan gå forbi Apple og bli nummer to i markedet innen 2015, og bare være slått av Googles Android.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Hva er hovedgrunnen til at jeg bør velge en Windows Phone fremfor en iPhone eller Android-telefon?

- Jeg starter med å svare til utviklere. Fra scenen i dag ble det fortalt om applikasjoner som utvikles på bare halvparten av tiden, og med færre utviklere enn tilsvarende til andre plattformer. Det har lenge vært kjent at vi tilbyr bransjens beste utviklerverktøy, og nå blir disse enda bedre. Dette lanseres gratis i mai.

digi.no kommer tilbake med fyldigere omtale av de nye utviklerverktøyene og en rekke nye programmeringsgrensenitt (API) som nå blir tilgjengelig i andre artikler.

Til mobilbrukere har Merok følgende svar på spørsmålet om hvorfor de bør vurdere plattformen:

- Vi har en litt annen filosofi bak brukergrensesnittet vårt, som er heter Metro. Heller enn en uendelig rekke ikoner og grupper av applikasjoner, der de færreste ender opp med faktisk å bli brukt, så har vi satset mer på å sentrere rundt apper du bruker ofte.

Han beskriver en arbeidsflyt som fremstår som gunstig. I stedet for å stadig lukke en app og åpne en ny, skal det være enklere å gå videre til nye tjenester på en mer naturlig måte.

- Går du for eksempel inn på Bing for å gjøre et søk, så finner telefonen ut at du befinner deg i Las Vegas. Kanskje har du lyst til å gå på kino? Relevante tjenester knyttet til dette kan hentes opp i sammenhengen, du kan gå rett inn på IMDB for mer informasjon om filmene som vises osv. Det er snakk om en dyp integrasjon på tvers, og en mer naturlig arbeidsstrøm.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.