ANALYSER

– Windows Phone-satsingen er risikabel

Nokia legger ikke skjul på at svært mye er usikkert ved selskapets plattformvalg.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mars 2011 - 14:41

Nokia kunngjorde for en måned siden at selskapet har valgt Microsofts Windows Phone som selskapets hovedplattform for smartmobiler. I et dokument selskapet har sendt til USAs Securities and Exchange Commission, legger Nokia lite skjul på at dette valget innebærer en stor risiko.

En faktor som på kort sikt gjør risikoen stor, er at Nokia og Microsoft bare har inngått en ikke-bindende avtale. I dokumentet, som er datert den 11. mars 2011, står det at det kan hende at den endelige avtalen med Microsoft om det foreslåtte partnerskapet ikke vil bli fullført på lang tid. Det kan også hende at det ikke vil bli noen avtale, eller at det ikke blir noen avtale med betingelser som er fordelaktige for Nokia.

Valget av Windows Phone som hovedplattform for smartmobiler kan ifølge Nokia innebære at selskapet vil måtte gi avkall på mer konkurransedyktige plattformer. Dersom det ikke blir noe partnerskap med Microsoft, eller dersom fordelene med partnerskapet ikke materialiserer seg for ventet, vil selskapet ha begrenset sine valgmuligheter, og mer konkurransedyktige alternativer kan ha blitt utilgjengelige for selskapet.

Nokia skriver at Windows Phone-plattformen er et ferskt og i stor grad uprøvd tillegg til markedet som foreløpig er lite brukt og lite kjent, sammenlignet med Android og iOS. Selskapet innrømmer at det ikke er gitt at et partnerskap med Microsoft lykkes i å gjøre plattformen bredt konkurransedyktig.

Nokia regner med å bruke inntil to år på overgangen til Windows Phone, selv om det kan se ut som at selskapet vil forsøke å lansere ett eller flere produkter innen utgangen av året. Nokia-sjef Stephen Elop sa i februar at ett av problemene til selskapet har vært at det har brukt altfor lang tid på å få nye produkter på markedet. Tidspunktet for lanseringen av det første Windows Phone-produktet fra Nokia vil utgjøre en svenneprøve for Elop på dette området.

Ifølge dokumentet kan den ventede overgangen til Windows Phone-plattformen vise seg å ta for lang tid til å kunne konkurrere effektivt på lang sikt i smartmobilmarkedet, gitt den løpende utviklingen til andre, konkurrerende smartmobilplattformer.

Nokia advarer også om at selskapets mulighet til å innovere og tilpasse Windows Phone-plattformen, likevel ikke vil gjøre det mulig for selskapet å produsere smartmobiler som kan differensieres fra modellene til konkurrentene. Dette gjelder først og fremst andre leverandørers Windows Phone-mobiler.

Det advares om at partnerskapet med Microsoft kan redusere varemerkeidentiteten til Nokia i markeder hvor denne er sterk – for eksempel Kina, eller at den ikke vil forbedres i markeder hvor identiteten er svak – for eksempel USA.

I dokumentet heter det at det kan skje at inntektene fra planlagte tjenester, inkludert bruken av stedbaserte data fra Navteq-virksomhet, ikke vil materialisere seg som forventet. Samtidig mener selskapet at det er en risiko å gå over fra dagens royaltyfrie smartmobilplattform og over til Windows Phone, som blant annet innebærer betaling av royalties til Microsoft i stedet for å bruke inntektene på egen forskning og utvikling.

Listen med andre risikofaktorer som oppgis i dokumentet er betydelig lenger enn dette.

Avtalen mellom Nokia og Microsoft er altså ikke endelig, men det har blitt nevnt, avvist og nevnt igjen at Microsoft skal betale Nokia minst én milliard dollar i forbindelse med partnerskapet. Dette kan kanskje utjevne noe av den risikoen Nokia står ovenfor.

I dokumentet gjentar Nokia håpet om fortsatt å kunne selge 150 millioner Symbian-baserte mobiler i årene som kommer. Selskapet vil fortsatt benytte denne plattformen, men mener at det ikke lenger er konkurransedyktig i den øverste delen av markedet. Ifølge en representant for Nokia i Nederland vil Symbian gis et nytt brukergrensesnitt til høsten.

Det gjentas også at Nokia i løpet av året vil komme med en enhet basert på MeeGo-plattformen. Hvilken planer selskapet har for denne plattformen i tiden etter det, er uklart. I dokumentet heter det at Nokia vil fortsette sin utvikling av MeeGoo med økt vekt på langsiktig utforsking av markeder med neste-generasjon enheter, plattformer og brukeropplevelser.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.