Windows-programmer på Mac uten Windows

Det kommer stadig nye måter for å kjøre Windows-programmer på Mac. Neste ut er CrossOver Office.

Windows-programmer på Mac uten Windows

Det kommer stadig nye måter for å kjøre Windows-programmer på Mac. Neste ut er CrossOver Office.

Etter at Apple flyttet Mac-plattformen over på Intel-baserte prosessorer, har det kommet to mye omtalte løsninger som tillater brukere av maskinen å kjøre Windows og Windows-programvare på maskinen. Den ene er Apples egen Boot Camp-løsning, som lar brukerne velge Mac OS X eller Windows ved oppstart av maskinen. Den andre er Parallels' Desktop, som en separat, virtuell maskin, som kjøres i Mac OS X, mens Windows kjøres på den virtuelle maskinen og er tilgjengelig i et eget vindu.

I tillegg finnes også Wine, en åpen kildekode-implementering av Windows API-et, som kan kjøres i X Window System, til Intel-utgaven av Mac OS X. Ved hjelp av Wine kan brukere kjøre en rekke Windows-programmer i blant annet Linux og Mac OS X uten å måtte kjøpe eller installere en Windows-lisens.

Selskapet Codeweavers er hovedsponsor for Wine-prosjektet og lager kommersielle produkter basert på Wine. Nå planlegger selskapet å komme med en Intel-Mac-utgave av CrossOver Office, som er en videreutviklet versjon av Wine. Sammen med programmet tilbys det support for utvalgte Windows-applikasjoner. Lanseringen vil skje i månedsskiftet juli/august.

Det er flere ulemper med både Wine og CrossOver Office, sammenlignet med de øvrige løsningene. Wine-teknologien, som beskrives som et kompatibilitetslag, må tilpasses og testes for hver enkelt applikasjon som skal kjøres på den. Dette betyr at kun et utvalg applikasjoner, som riktignok stadig vokser, vil fungere prikkfritt.

Men for brukere som har behov for tilgang til et par velkjente Windows-programmer, for eksempel Microsoft Outlook eller Project, kan Wine eller CrossOver Office være en god løsning.

Det er foreløpig ikke klart hvilke Windows-programmer som vil fungere sammen med den første utgaven av CrossOver Office for Mac OS X. I et intervju med News.com, sier Jeremy White, administrerende direktor for Codeweavers, at mens mange Windows-programmer kan komme til å fungere i Mac-versjonen, vil selskapet bare gi brukerstøtte i forbindelse med en håndfull. Dette vil trolig inkludere Microsoft Project, Microsoft Outlook og spillet Half-Life 2. En oversikt over programmene som støttes av Linux-versjonen finnes her. Codeweavers håper å kunne støtte alle disse, samt Office 2003-applikasjonene, i oppdaterte utgaver av CrossOver Office for Mac.

White innrømmer at Wine-teknologien forsatt ikke er perfekt.

- I teorien er dette den hellige gral. I praksis er den veldig lovende og flott når den virker, sier han.

Codeweavers har tilbudt kommersielle løsninger for Linux basert på Wine-teknologien i tre-fire år. Dette har vært tøft, siden Linux-miljøet har begrenset størrelse og er lite villige til å betale for programvare. De velger derfor i stedet gratisversjonen Wine, selv om den skal være noe vanskelige å benytte. White mener at omtrent 100.000 mennesker likevel benytter selskapets CrossOver Office-produkt.

White forteller til News.com at han håper at Mac-brukerne er noe mindre gjerrige enn Linux-brukerne, selv om CrossOver Office for Mac kommer senere på markedet enn det han hadde ønsket. Dessuten er det potensielle markedet langt større.

- Det er langt flere Mac-brukere enn Linux-brukere, i hvert fall i Nord-Amerika på desktop-en, mener White.

En brukerlisens for CrossOver Mac vil koste 60 dollar, omtrent 375 kroner. Denne inkluderer ett år med support og produktoppgraderinger.

Til toppen