RESULTATERFINANS

Windows-salget svikter

Microsofts resultat er mindre enn Apples, for første gang på tjue år.

29. apr. 2011 - 08:58

Microsoft kunngjorde i går sine tall for kvartalet fram til 31. mars, regnskapsårets tredje. Sammenliknet med samme kvartal i fjor, øker omsetningen med 13,3 prosent til 16,4 milliarder dollar. 15 prosent større driftsutgifter gjør at driftsresultatet øker med 10,4 prosent til 5,71 milliarder dollar. Nettoresultatet før skatt øker med 12,8 prosent til 6,03 milliarder dollar. Nettoresultatet etter skatt øker med 30,6 prosent til 5,34 dollar.

I påsken kunngjorde Apple sine tall for samme kvartal. Deres omsetning økte med 83 prosent til 24,7 milliarder dollar, og de oppnådde nesten en dobling av nettoresultatet etter skatt, til 5,99 milliarder dollar.

Ifølge Bloomberg er dette første gang på tjue år at Apple leverer et større kvartalsresultat enn Microsoft.

Apple vokste forbi Microsoft i markedsverdi i fjor. I dag viser tall fra Wall Street Journal at Apple er verdt 321 milliarder dollar, mot 224 milliarder dollar for Microsoft.

Microsoft offentliggjør denne fordelingen på de ulike segmentene:

Windows-omsetningen er altså 4,4 prosent lavere enn i fjor, og segmentets driftsresultat er redusert med over 10 prosent.

Microsoft forklarer tilbakegangen med et fall i salget av forbruker-pc-er med 8 prosent. De billigste bærbare – «netbooks» – har falt med 40 prosent. Poenget er altså at forbrukere velger nettbrett, først og fremst Apple iPad, framfor billige bærbare. Den pågående fornyelsen av pc-er i bedriftsmarkedet går ikke raskt nok til å kompensere for dette.

Segmentet for servere og utviklingsverktøy fortsetter å levere vekst i noenlunde samme takt som tidligere. Office-avdelingen («Business Division») har dobbelt så stor vekst, og står nå for over 55 prosent av driftsoverskuddet, mot under 50 prosent i de to foregående kvartalene.

Lyspunktet til Microsoft er spillavdelingen. XBox og Kinect øker omsetningen med 60 prosent, og driftsoverskuddet med 50 prosent.

Nettsatsingen er fortsatt et pengesluk. «Online Services» greier å øke omsetningen med 14,5 prosent, men omsetningen dekker fortsatt langt mindre enn halvparten av avdelingens driftsutgifter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.