BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows Server 8 blir tekstbasert som standard

Stiller nye krav til administratorer og applikasjoner.

Windows PowerShell blir det grunnleggende grensesnittet til Windows Server 8.
Windows PowerShell blir det grunnleggende grensesnittet til Windows Server 8. Bilde: Harald Brombach

Microsoft kommer med Windows 8 til høsten, noe som innebærer at også en ny serverversjon er under utvikling. Denne kalles foreløpig for Windows 8 Server.

I et blogginnlegg skrevet i forrige uke, forteller David B. Cross i Microsoft om en svært omfattende endring som innføres med Windows 8 Server, nemlig at operativsystemet gjøres langt mer modulbasert og at moduler som ikke alltid er nødvendige i alle installasjoner, vil være valgfrie. Dette inkluderer det grafiske brukergrensesnittet.

Dette kan få stor betydning for både serveradministratorer og applikasjonsutviklere. Man kan ikke lenger forvente at det grafiske brukergrensesnittet og en rekke andre komponenter er installert på serveren.

– I Windows Server 8 er den anbefalte applikasjonsmodellen å kjøre på Server Core ved hjelp av PowerShell for lokale administrasjonsoppgaver, og å levere et riktig administrasjonsverktøy med grafisk brukergrensesnitt som kan fjernkjøres på en Windows-klient, skriver Cross.

Server Core vil være den grunnleggende komponenten i alle utgave og installasjoner av Windows 8 Server. PowerShell er Microsofts mest avanserte kommendolinjeverktøy med tilhørende skriptspråk.

Dersom serveradministratorene ønsker er grafisk brukergrensesnitt på serveren, kan Server Graphical Shell installeres. Men det er også mulig å velge Minimal Server Interface. Dette er i praksis en full Windows Server-installasjon, minus Internet Explorer og en rekke komponenter i Windows-skallet, inkludert skrivebordet, Windows Explorer, Desktop Experience og støtte for Metro-applikasjoner og multimedia.

– I tidligere versjoner av Windows har utviklere kunne stole på at et relativt stort sett med bindinger, vanligvis Windows Foundation, alltid er tilgjengelig. Fordi det nå er mulig å skifte mellom Server Core go Server Graphical Shell, er dette ikke lenger tilfellet, skriver Cross.

– For eksempel kan ikke applikasjoner med bindinger til Internet Explorer, WebBrowser-kontrollen eller Microsoft HTML-motoren lenger anta at disse bindingene er tilgjengelige til enhver tid. Videre er det ikke tilstrekkelig å kontrollere disse bindingene ved installasjonen, fordi de når som helst kan installeres eller fjernes.

For applikasjoner som ikke er helt klare til å følge den anbefalte applikasjonsmodellen, vil Minimal Server Interface fungere som en mellomløsning.

Noe av hensikten med denne nye, ikke-monolittiske oppbyggingen av Windows Server, er å redusere ressursbruken til systemet. Det er lite hensiktsmessig å installere og kjøre komponenter som ikke er nødvendige eller som aldri aktivt brukes.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.