– Windows Server på ARM-prosessor

Intel får økt konkurranse i datasentrene.

– Windows Server på ARM-prosessor
ARM-baserte servere som nye ProLiant m400 fra HPs såkalte Moonshot-portefølje gir Intel økt konkurranse. Nå skal også Microsoft være i ferd med å utvikle en Windows Server-versjon med støtte for ARM, ifølge Bloomberg. Bilde: HP

Ifølge Bloomberg er Microsoft i ferd med å utvikle en versjon av Windows Server for ARM-arkitekturen.

En fungerende prøveutgave er allerede være ferdig, men Microsoft har ennå ikke bestemt seg for om de vil gjøre programvaren tilgjengelig på markedet, sier kilder til nyhetsbyrået.

Mens prosessorgiganten Intel, den fullstendig overlegne produsenten av brikker til pc-er og servere, forsøker å vinne innpass innen mobile produkter, prøver AMD og flere andre å gå den andre veien gjennom å fylle opp servere med energigjerrige ARM-prosessorer.

Strøm er typisk den største utgiften i datasentraler, så dette kan i enkelte bruksscenarier gi store innsparinger. Ifølge Zdnet kan en 64-biters ARM-basert server forbruke halve strømmen sammenlignet med en tilsvarende x86-server.

HP og Dell er blant aktørene som har utviklet ARM-baserte servere som et alternativ, selv om sistnevnte foreløpig ikke er kommet lenger enn en prototyp.

Intels svar på utfordringen er egne Atom-brikker myntet på serversegmentet.

Windows Server finnes i dag bare til Intels x86-plattform. Microsoft forsøkte seg med en egen nedstrippet Windows-klient til ARM-arkekturen med RT-versjonen av nettbrettet Surface, uten at det så langt har fremstått som noen publikumsvinner.

    Les også: