BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows Server skal få konteinerstøtte

Docker inngår omfattende samarbeid med Microsoft.

Docker har inngått et samarbeid med Microsoft for å gjøre det mulig med Windows Server-baserte Docker-konteinere.
Docker har inngått et samarbeid med Microsoft for å gjøre det mulig med Windows Server-baserte Docker-konteinere. Bilde: Docker
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. okt. 2014 - 09:05

Docker har på de 18 månedene siden åpen kildekodeprosjektet ble lansert oppnådd å bli en virkelig populær teknologi. Det dreier seg om en åpen plattform hvor utviklere og andre kan bygge, levere og kjøre distribuerte applikasjoner. Dette er ikke så ulikt en virtuell maskin, men uten behov for et gjesteoperativsystem i hver konteiner. Dette gjør at konteinerne kan gjøres langt mindre, og, fordi ressursene fra vertssystemet er delt på tvers av flere konteinere, kan konteinerne startes opp raskere, noe som ikke minst er viktig i forbindelse med testing av systemer.

Så langt har Docker kun støttet Linux som vertsoperativsystem, noe som har vært en suksess. Men i et blogginnlegg skriver Docker at det fra starten av har vært planer om å utvide dette også til andre store arkitekturer.

I går kunngjorde Docker og Microsoft at Docker skal få støtte for en neste utgave av Windows Server, og at Windows Server vil få støtte for Docker-verktøyene.

Docker-klienten vil være felles for både Linux- og Windows-baserte Docker-oppsett. <i>Bilde: Microsoft</i>
Docker-klienten vil være felles for både Linux- og Windows-baserte Docker-oppsett. Bilde: Microsoft

Dette skal gjøre det mulig for utviklere å bygge konteinere med Windows- eller Linux-baserte applikasjoner med de samme verktøyene.

Helt konkret skal Windows får konteiner-støtte, det skal lages en åpen kildekode-basert Docker Windows Daemon (Docker Engine for Windows Server) i regi av Docker. Dessuten skal Docker-plattformen helt åpent utvides til å støtte både Docker Windows Daemon og Docker Linux Daemon.

Deling av konteineravbildninger er en sentral del av Docker-økosystemet, i det som hetere Docker Hub. Det finnes allerede mer enn 45 000 slike avbildninger tilgjengelige for Linux. Også Windows Server-konteinere skal kunne gjøres tilgjengelig på tilsvarende måte.

Komponentene i en Windows Server-konteiner som kjøres i Docker. <i>Bilde: Microsoft</i>
Komponentene i en Windows Server-konteiner som kjøres i Docker. Bilde: Microsoft

Microsoft har tilbudt støtte for Docker i Microsoft Azure siden juni år. I går ble det kunngjort at Docker Hub skal integreres direkte i Azure gjennom Azure Management Portal og Azure Gallery. Dessuten skal ingeniører fra både Docker og MS Open Tech samarbeide om instrumentering av konteinere i Azure. Microsoft skal også komme med bidrag til Dockers åpen programmeringsgrensesnitt for instrumentering, for å sikre flyttbarheten til applikasjoner som kjøres på tvers av flere konteinere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.