Windows skal berge barne-PC-en

En ny avtale med Microsoft gir OLPC-stiftelsen håp om å overleve, trass i elendig salg.

En ny avtale med Microsoft gir OLPC-stiftelsen håp om å overleve, trass i elendig salg.

Stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC) kunngjorde i går at de har inngått en avtale med Microsoft for å berge prosjektet økonomisk. Stiftelsen har for store kostnader og barne-PC-en XO selger for dårlig til at man kan videreføre den opprinnelige modellen med utelukkende åpen kildekode.

Avtalen mellom OLPC og Microsoft innebærer at XO-maskiner med Windows XP og Microsoft-applikasjoner skal testes i flere utviklingsland fra juni. Disse testmaskinene skal ikke ha andre operativsystemer tilgjengelig. OLPC får Windows XP-lisenser for 3 dollar per enhet.

Initiativtakeren til OLPC, MIT-professor Nicholas Negroponte, forklarer at manglende evne til å kjøre Windows-applikasjoner gjorde mange land skeptiske til konseptet. Han lover videre at innen oktober, vil det tilbys en «dual-boot» utgave av XO, med både Windows og det opprinnelige, Linux-baserte operativsystemet.

I slutten av april i fjor meldte flere nyhetsbyråer at OLPC hadde avtalt med Microsoft at det skulle legges til rette for Windows på XO-maskinen. Dette ble avsannet av Walter Benden, daværende ansvarlig hos OLPC for programvare og innhold.

Dette avdekket en konflikt internt i OLPC: Microsoft deltok i OLPCs utviklerprogram. De hadde følgelig tilgang til XO, og hadde faktisk nettopp begynt arbeidet med å prøve å tilpasse Windows til maskinen. I oktober i fjor bekreftet Microsoft at de la ned mange ressurser for å få Windows til å virke på XO. I januar i år bekreftet Negroponte at det lå an til at XO ville kunne distribueres med både Windows og Linux.

Avtalen som ble kunngjort i går mellom OLPC og Microsoft var med andre ord ikke uventet.

Walter Benden, som har ledet programvareutviklingen for OLPC fra starten, har sagt opp stillingen og forlatt stiftelsen.

– Dere trenger ikke meg for å legge inn Windows på en bærbar, skal han ha sagt da han gikk.

Negroponte bekrefter at Microsoft-avtalen har satt sinnene i kok hos medarbeidere som har villet tviholde på den opprinnelige konseptet. Hans eget syn er at OLPC er til for barn og læring, ikke for åpen kildekode.

Etter den opprinnelige planen skulle OLPC solgt mellom 100 millioner og 150 millioner eksemplarer i 2008. Salget hittil – siden starten i 2005 – er 600 000 maskiner, hovedsakelig til Peru og Uruguay, og til forbrukere i USA og Canada.

Med Windows stiger prisen på XO fra 188 dollar til 198 dollar. Det forklares dels med lisensen på Windows XP, dels med at det har vært nødvendig å tilføre maskinen noen ekstra maskinvarekomponenter.

    Les også:

Til toppen