Windows skal oppdateres mye raskere

Microsoft lover fundamentale endringer.

Windows skal oppdateres mye raskere
Alt tyder på at Windows 9 vil inkludere mye nytt, kanskje også et system for hyppigere oppdateringer. Bilde: Computerbase.de

Mye tyder på at Windows til pc-er og hybrider kan bli endret langt hyppigere i framtiden enn det som har vært tilfellet til nå, hvor de månedlige oppdateringene nesten utelukkende inkluderer feil- og sikkerhetsfikser. Et unntak er Internet Explorer 11, som med ujevne mellomrom har fått noe ny funksjonalitet, uten at versjonsnummeret har økt. Så sent som i forrige måned ble utviklerverktøyene i nettleseren fornyet. Men for det meste har selskapet samlet sammen all ny funksjonalitet og endringer og gitt det ut som en helt ny versjon av Windows. Med Windows 8 har Microsoft allerede kommet med to relativt store oppdateringer, Windows 8.1 og 8.1 Update.

Men nå kan det se ut til at Microsoft har planer å rulle ut justeringer og ny funksjonalitet til Windows langt hyppigere enn i dag. I en stillingsannonse som The Verge har oppdaget, forteller Microsoft en del om disse planene.

– Programvareverdenen utvikles stadig raskere. Nettbaserte tjenester leveres hver uke, så hvorfor ikke klientprogramvare? Hva ville det kreve å modifisere startmenyen i Windows på maskinene til alle Windows-brukere på mindre enn en uke? Eller å gi ut en rettelse til en grafikkdriver og tilby den til alle som har støtt på problemer med den, på mindre enn to dager? Hvordan hjelper du enhver utvikler med å teste endringene sine i stor skala og tilby ham nøyaktig den informasjonen han tenger til å debugge obskure problemer som aldri skjer på noen av hans egne maskiner?, skriver Microsoft i innledningen til stillingsannonsen.

Selskapets Mission Control-gruppe søker etter en utvikler som kan bidra til forbedre leveringen av klientprogramvare.

– Vi er i ferd med å lage et nytt system som fundamentalt vil endre måten Windows leveres på, for å sette økosystemet i sentrum av Windows. Vi ønsker at enhver ingeniør for et umiddelbart bilde av hvor han eller hun påvirker Windows-økosystemet ved å tilby kvalitativ og kvantitativ informasjon som vil gi dem mulighet til å ta nødvendige avgjørelser i sanntid, skriver Microsoft.

Med smartmobiler og nettbrett i hendene har Windows-brukerne fått langt større mulighet til å se hvordan ting kan gjøres på utsiden av Windows. Mange av løsningene som benyttes av systemer som Android, iOS, Chrome OS har med åpne armer av brukerne. Flere av Googles produktteam har lenge tatt utgangspunkt i at produktoppdateringer skal gis ut tidlig og ofte. Man får raskt tilbakemeldinger fra brukerne og eventuelle alvorlige feil som innføres, blir ofte fjernet igjen i løpet av få dager.

Det samme gjøre Microsoft med spillkonsollen Xbox One. Dashbordet oppdateres gjerne månedlig, men selskapet tilbyr også et «preview»-program hvor Microsoft ifølge The Verge har rullet ut oppdateringer bare to-tre dager etter at de har blitt lagd av utviklingsteamet.

I Windows Phone har viktige deler av operativsystemet blitt gjort om til applikasjoner som kan oppdateres separat gjennom Windows Phone Store.

Dette er utvilsomt veien å gå, i alle fall i møtet med forbrukerkundene. Mange av bedriftskundene ønsker derimot mer langsiktighet enn dette, med mulighet til å rulle ut endringer i sitt eget tempo. Større bedrifter må gjerne teste endringene for å sikre seg mot kompatibilitetsproblemer, og er endringene store, vil mange ansatte kunne ha behov for å få opplæring i hvordan systemet nå skal brukes. Det kan bli vanskelig å få til dersom slike endringer gjøres mange ganger i året.

Stillingsannonsen ligger ute nå, knapt to uker før Microsoft skal vise fram neste versjon av Windows, som trolig får navnet Windows 9. Det betyr etter alt å dømme at Microsoft på ingen måte er ferdige med å utvikle denne funksjonaliteten. Men selskapet vil muligens kunne si mer om hvordan den vil fungere, dersom den i det hele tatt kommer i første utgave av Windows 9.

    Les også: