Windows spiser mer av prislappen

PC-prisene stuper, men det gjør ikke Windows-prisen. Og på bærbare maskiner er du så og si tvunget til å betale.

Windows spiser mer av prislappen

PC-prisene stuper, men det gjør ikke Windows-prisen. Og på bærbare maskiner er du så og si tvunget til å betale.

Microsoft har i praksis et monopol på operativsystemer på bærbare PCer i Norge. Det er nesten umulig å få kjøpt en bærbar PC med et annet operativsystem enn Windows eller uten noe operativsystem i det hele tatt, både her i Norge og i utlandet.

Bærbare PCer står nå for over halvparten av salget av PCer i Norge og spiser stadig mer av salget av stasjonære maskiner.

Noen av de få mulighetene digi.no har klart å spore opp er Zepto-maskinene til Netshop og IBM tilbyr en av sine toppmodeller uten Windows. Hverken Dell eller HP tilbyr bærbare PCer uten Windows.

Kontrasten blir ekstra stor når man kan velge bort mange typer komponenter som harddisk eller minne, men det er ikke noe menyvalg for operativsystem - du må betale for en Windows-lisens.

Mangelen på bærbare modeller uten Windows-lisens er så monumental at mange ville mistenke Microsoft for å avkreve PC-produsentene monopol-avtaler. Men slik er det ikke.

- PC-leverandører kan fritt kjøpe og installere Windows på så mange eller få maskiner de vil, sier Fredrik Gørrissen, Windows-direktør hos Microsoft Norge.

Men det er penger å spare, det viser prisene hos Netshop, som har spesialiasert seg på å bygge bærebare PCer her i Norge. Du kan på deres nettsider konfigurere alle komponter, inkludert operativsystem.

Velger du vekk Windows-lisensen i Netshops nettbutikk, faller prisen på en Zepto-maskin med 830 kroner for en Windows Home og 1150 kroner for en Windows Pro-lisens. Bildet under viser konfigurasjonsmenyen der de forskjellige Windows-lisensene og "ingen"-valget vises.

Prisen for en løs Windows-lisens bekrefter dette - rundt 800 kroner koster en norsk Home-OEM-lisens i norske nettbutikker.

Markedssjef og produktansvarlig for bærbare PCer hos Netshop, Lasse Eknes, forteller at det er overraskende få som velger å kjøpe en maskin uten operativsystem.

En Windows-løs maskin kan være aktuelt for kunder som enten har en Windows-lisens de kan flytte fra en tidligere maskin eller skal installere Linux. Enkelte kunder vil nok også la seg friste til å piratkopiere Windows dersom de kunne spare penger.

I kontrast selges det veldig store volumer av stasjonære maskiner uten operativsystem, særlig når man ser på det store markedet for selvbyggere.

Trolig kjenner få brukere til muligheten for å unngå Windows-lisensen - nettopp fordi man aldri stilles overfor valget under kjøp av bærbar PC og ikke får se hvor mye lisensen koster, tenker nok de færreste på muligheten.

800 kroner er ikke all verden, men Windows-prisene har stått stille mens maskinvare-prisene de siste årene har vært i fritt fall. I forrige uke lanserte Elkjøp en enkel bærbar PC til 4000 kroner inkludert moms. Av denne prislappen er altså Windows-lisensen hele 21 prosent.

Heller ikke de store utenlanske aktørene er ivrige på tilby maskiner uten Windows. Hverken Dell eller HP tilbyr bærebare Windows-løse maskiner. En stor forhandler digi.no har snakket med som ønsker å være anonym, forteller at de har etterspurt Windows-løse maskiner fra de internasjonale produsentene.

- Vi opplever leverandørene som vanskelige når vi etterspør bærbare maskiner uten Windows. Hvorfor forsøker de å presse ned prisen på alt annet, men ikke operativsystemet, sier sjefen i dette selskapet til digi.no.

Til toppen