UTVIKLING

Windows-støtte for Android-apper er i beste fall utsatt

Prosjektet virker helt dødt.

Microsoft planla i våres fire «broer» for å portere eksisterende apper til Windows 10. Nå er det uklart om Android-broen vil bli fullført.
Microsoft planla i våres fire «broer» for å portere eksisterende apper til Windows 10. Nå er det uklart om Android-broen vil bli fullført. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. nov. 2015 - 14:03

Microsoft kunngjorde i april i år at selskapet var i gang med å utvikle flere løsning for å utvide app-utvalget til det som i alle fall den gang ble kalt for Universal Windows Platform. Disse løsningene, som ble kalt for broer eller overganger (bridge), skal blant annet gjøre det enkelt å portere Android- og iOS-apper til Windows 10.

Men nå har Microsoft bekreftet at et av disse prosjektene, Project Astoria, ikke har gått helt som planlagt. Dette er prosjektet som skal sørge for støtten for Android-apper i blant annet Windows 10 Mobile.

Mer krevende

Windows Central skriver at mens prosjektet for portering av iOS-apper, Project Islandwood, krever en viss innsats fra utviklerne og rekompilering av appene, så skal Project Astoria dreie seg om en emulator som kan kjøre ordinære Android-apper direkte.

Men siden september har aktiviteten i Project Astoria tilsynelatende blitt kraftig redusert, og testutgaver av programvaren skal ha blitt fjernet i Insider-utgavene av Windows 10 Mobile.

Hva som er årsaken, er uklart, men Windows Central spekuleres i om det i like stor grad kan handle om økonomi, som om teknologiske vanskeligheter på grunn av antallet personer som har vært tilknyttet prosjektet – 16 ganger så mange som i Project Islandwood, som ble lansert allerede i august under navnet Windows Bridge for iOS.

Bakgrunn: Microsoft åpner iOS-verktøy for testing

Også Project Westminster, som handler om å gjøre webapper til Windows 10-apper, er for lengst utgitt i forbindelse med det som kalles for Hosted Web Apps.

Nekter å svare

I en uttalelse til Windows Central, men også til Recode, sier en talsperson for Microsoft at løsningen for å bringe Win32-apper til Universal Windows Platform, som foreløpig kalles for Project Centennial, snart vil bli tilgjengelig. 

– Astoria-broen er ennå ikke klar, men andre verktøy tilbyr gode muligheter for utviklere, sier talspersonen.

– Vi vil tilby utviklere mange muligheter til å bringe deres apper til Windows Platform.

Men ifølge Recode nekter talspersonen å svare på om Project Astoria er forsinket, utsatt eller fullstendig nedlagt.

Les også: Windows 10 får støtte for iOS- og Android-apper

Kritisert

Nå er det ikke sikkert at Project Astoria vil være savnet av så mange innen Windows-økosystemet. Da planene begynte å kjent i våres, var det flere som mente at dette var en svært dårlig idé. Microsoft-kjenneren Paul Thurrott skrev blant annet at dette ville være slag i ansiktet på utviklere som har brukt tid på å meste Windows-plattformen.

Les mer: – Android på Windows er selvmord 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.